AISI 201 | EN 1.4372 | DIN X8CrMnNi18-8 | 12Х15Г9НД - це нержавіюча сталь, що належить до сімейства аустенітних нержавіючих сталей. Вона відрізняється високою міцністю, пластичністю та твердістю. Має дуже низьку теплопровідність. Вироби виготовлені із цієї марки нержавіючої сталі можуть експлуатуватися в досить широкому діапазоні температур. Однією з переваг марки вважається її досить висока стійкість до корозії. Така сталь може перебувати в помірно агресивних середовищах тривалий час, наприклад, кислотних. За цим показником AISI 201 трохи поступається сталям 300-ої серії але зате значно перевершує сталі 400-ої серії. Проте дуже тривалий контакт AISI 201 із агресивними хімічними речовинами вкрай небажаний. З такої сталі не рекомендується виготовляти ємності для промислових кислот, лугів тощо.
Сталь AISI 201: застосування, характеристики, склад, властивості
Сталь цієї марки є не магнітною але метал може стати трохи магнітним через додавання мартенситу або фериту під час холодної обробки або зварювання.
Питома вага нержавіючої сталі становить 7,8 г/см³.
Хімічний склад: сталь AISI 201 / EN 1.4372 | ||||||||
C | Si | Mn | P | S | Cr | Ni | N | Fe |
<0,15 | <1,00 | 5,5-7,5 | <0,045 | <0,015 | 15,0-15,1 | 1,00-1,06 | 0,05-0,25 | Решта |
Легувальними елементами у ній виступають: мідь, нікель, марганець, хром, азот та вуглець. А фосфор та сірка є шкідливими домішками. Сплав набуває властивостей аустенітної сталі завдяки азоту. Нікель і хром багаторазово підвищують її антикорозійні властивості та забезпечують хорошу зносостійкість, міцність, твердість та червоно-стійкість. Технологічність металу підвищує наявність міді. Завдяки марганцю також підвищується технологічність сталі і одночасно знижується вміст у ній сірки і кисню.
Механічні властивості
У нержавіючої сталі марки AISI 201 чудові механічні властивості. Багато в чому вона перевершує велику кількість інших марок. Прекрасно піддається витяжці, зварюванню, штампуванню, пластичній деформації та іншим механічним операціям.
Найважливішою із багатьох характеристик сталі є швидкість корозії. Наукові дослідження та лабораторні випробування показали: нержавійка сталь AISI 201 без жодних ушкоджень здатна витримати досить тривалий контакт із розчином кухонної солі та органічних кислот. Під час проведення експериментів не було помічено жодного сліду корозії. Ця марка показала, також, просто відмінні результати у випробуваннях на тріщиностійкість. Механічні ушкодження не були навіть зафіксовані при суттєвому збільшенню навантаження. Завдяки високій стійкості до корозії, марка може використовуватися в харчовій промисловості, наприклад, для приготування та обробки продуктів харчування.
Під час практичних випробувань на стійкість до високих температур було встановлено, що окалини утворюються на сталі AISI 201 лише після її нагрівання понад 760 °C (градусів за Цельсієм). А за нижчих температур сплав не зазнає змін, крім появи райдужного забарвлення при нагріванні до понад 500 °C (градусів Цельсія). Також, під час довготривалого нагрівання ємностей зі сплаву зміна зовнішнього вигляду стінок не спостерігалася та не була зафіксована.
Технологічні властивості
Сталь марки AISI 201 володіє чудовими технологічними властивостями:
⓵ Гаряча обробка
Добре обробляється куванням за температури від 1260 °C (градусів Цельсія). Поковки можуть охолоджуватись навіть на відкритому повітрі при кімнатній температурі. При цьому нержавіюча сталь не втрачає своєї аустенітної структури та інших корисних властивостей. Завдяки наявності міді у складі сплаву він відрізняється високою пластичністю, що значно полегшує такі операції зі сплавом як волочіння та протяжка. Також мідь скорочує час деформаційного ущільнення сплаву та підвищує його корозійну стійкість у деяких ситуаціях.
⓶ Холодна обробка
При холодній обробці також не втрачає своїх якостей і зберігає свою пластичність і твердість. Такий сплав добре підходить для таких холодних операцій як глибока витяжка, вигин, висадка, штампування та інші. AISI 201, як і маркам 300-ої серії, властиво деформаційне ущільнення.
⓷ Механічна обробка
Механічна обробка заготовок та виробів із сталі марки AISI 201 в цілому схожа з аналогічними операціями зі сплавами 300-ої серії, але потребує великого застосування сили. Справа в тому, що марки 200-ої групи відрізняються більшою твердістю і міцністю, ніж марки 300-ої серії.
⓸ Зварювання
Відмінно зварюється. Операцію зі зварювання можна проводити при відносно невисокій температурі так як при високих температурних навантаженнях на поверхні виробу або заготовці можуть утворитися окалини. Як присадки при зварюванні можна використовувати 308 марку та інші марки цієї серії. Імовірність утворення міжкристалітної корозії приблизно дорівнює тій, що спостерігається при зварюванні AISI 304.
Сфера застосування
Відносно низька вартість (ціна) нержавіючого металопрокату виготовленого з цієї марки та її високі антикорозійні властивості роблять її дуже популярним конструктивним матеріалом для виготовлення різних кухонних предметів, деталей для техніки та харчового обладнання. З металу цієї марки виготовляють кухонні предмети, посуд, цистерни для рідин, інші ємності для зберігання води, наприклад фляги, термоси та багато чого іншого. На сьогодні дуже великою популярністю користується труба нержавіюча AISI 201 виготовлена з цього матеріалу.
У харчовій промисловості ця марка використовується в устаткуванні, яке безпосередньо стикається з продуктами харчування та водою.
Ця сталь придатна для виготовлення окремих деталей меблів, декоративних елементів, деяких будівельних елементів, наприклад, перила, поручні, облицювання, рами та інше. В автомобілебудуванні із неї виготовляють деякі елементи кузова та інших зовнішніх конструкцій: бампер, обода та різні елементи оздоблення.