Нержавіюча Сталь Марка AISI 304 | EN 1.4301
Нержавіюча Сталь Марка AISI 304 | EN 1.4301

Це хромонікелева аустенітна сталь. Присутність в ній нікелю у кількості 8 - 10% призводить до того, що аустенітна фаза зберігається при температурах від понижених до 1050 °С. Основною перевагою сталі цього класу є її висока службова характеристика. Вона проявляє міцність, пластичність, корозійну стійкість в більшості робочих середовищ і володіє хорошою технологічністю. Тому ця марка сталі знайшла широке застосування як конструкційний матеріал в різних сферах.

Ця сталь є немагнітною у відпаленому стані, але вона може злегка намагнічуватись через додавання мартенситу або фериту. Зазвичай це відбувається під час холодної обробки чи зварювання.


Технологічні властивості

Нержавіюча сталь EN 1.4301 має хорошу стійкість до атмосферної корозії до 300 °C та хорошу стійкість до багатьох (злегка корозійних) органічних та неорганічних хімічних речовин. Вона також може використовуватися при дуже низьких температурах, але є деякі обмеження в морських, прибережних зонах і в розчинах, що містять хлор.

⓵ Зварювання

Нержавіюча сталь EN 1.4301 може бути легко зварена різними традиційними способами зварювання, але оскільки матеріал не стійкий до міжкристалітної корозії після зварювання, якщо необхідно зварювати більші деталі і не вдається виконати відпал розчину після зварювання, слід вибрати нержавіючу сталь 1.4307. Стан поверхні має дуже великий вплив на корозійну стійкість сталі, так що полірована поверхня зазвичай має кращу корозійну стійкість, ніж шорстка поверхня.

⓶ Термічна обробка

Відпал розчину: 1000 - 1100 ℃ (охолодження: вода, повітря)
Гаряче формування: 1200 - 900 ℃ (охолодження: повітря)
 

⓷ Зміцнення

Нержавіюча сталь AISI 304 | EN 1.4301 не може бути загартована термічною обробкою, але може бути загартована холодною обробкою.


Механічні властивості

У нержавіючої сталі марки AISI 304 гарні механічні властивості. Вона відмінно піддається витяжці, зварюванню, штампуванню. Добре піддається пластичній деформації.

Таблиця: механічні властивості нержавіючої сталі AISI 304 | EN 1.4301
Межа міцності (тимчасовий опір розриву), мін., МПа 515
Межа плинності, 0,2%, МПа 205
Твердість по Брінеллю, HB тип 170
Втомна міцність, N / mm² тип 240
Відносне подовження, мін., % 40

Фізичні властивості

Питома вага (щільність): 7,9 г / см³
Електричний опір: 0,73 (Ом · мм² / м) при 20 °C
Питома теплоємність: 500 Дж / (кг · К) при 20 °C
Теплопровідність: 15 (Вт / м · К) при 20 °С
Таблиця: фізичні властивості AISI 304 | EN 1.4301

Модуль пружності (кН / мм2)

Теплове розширення (10-6 / K)

200 при 20 °C 16,0 (20-100 °С)
194 при 100 °C 16,5 (20-200 °С)
186 при 200 °C 17,0 (20-300 °С)
179 при 300 °C 17,5 (20-400 °С)
172 при 400 °C 18,0 (20-500 °С)
165 при 500 °C  
Примітки:
10-6 · К-1 = 10-6 / К
1 Ом · мм² / м = 1 мкОм · м
1 г / см³ = 1 кг / дм³ = 1 тонна / м³
1 ГПа = 1 кН / мм²
1 МПа = 1 Н / мм²

Таблиця: хімічний склад марка сталі AISI 304 / EN 1.4301

Хімічний склад: сталь AISI 304 / EN 1.4301

C Si Mn P S Cr Ni N Mo
<0,070 <0,75 <2,00 <0,040 0,020-0,030 18,00-19,00 8,00-10,00 - -

Оптимальне співвідношення вмісту в марці 08Х18Н10 хрому та нікелю забезпечує виробам з цього металу дуже високий ступінь опору до дії агресивних середовищ, включаючи кислотні та кислі сольові. А введення інших легуючих елементів сприяє покращенню властивості сталі AISI 304. Саме завдяки сполукам хрому з киснем на поверхні нержавіючого металу утворюється оксидна плівка, яка служить надійним захистом від корозійних відкладень.


Сфера використання

Цю марку нержавіючої сталі застосовують практично у всіх сферах життєдіяльності людини: хімічна, харчова та целюлозно-паперова промисловість. Її активно використовують в електроенергетиці, захисті навколишнього середовища, транспорті та автомобільній промисловості. Домашній побут: виготовлення ложок, виделок, сковорід, каструль та іншого кухонного начиння, у тому числі внутрішні частини високоякісних посудомийних та пральних машин та висококласних м'ясорубок. Також користується величезною популярністю у будівництві, архітектурі та дизайні.