Aperam MA5 | Nitrox (Нітрокс) - мартенситна нержавіюча сталь з високим ступенем твердості та покращеною стійкістю до корозії для ножових лез та ріжучих інструментів. На відміну від існуючих на ринку пропозицій сталі, що містять легуючі елементи, такі як молібден, вольфрам та ванадій, компанія Aperam розробила марку з подібними властивостями, скоригувавши додавання елементів, які менш чутливі до коливань цін (азот, хром).
Сталь Nitrox (від автора: Nitro x, Nitro-x) чудово підходить для клинків, ножів, призначених для різання продуктів які потребують високої корозійної стійкості. Nitrox має досить високу здатність до загартування. Сталь також застосовується для виробництва механічних деталей, промислових лез, різальних інструментів та іншого.
У класичних мартенситних нержавіючих сталях висока твердість, що забезпечує хорошу різальну крайку, досягається завдяки високому вмісту вуглецю.
Однак, збільшення вмісту вуглецю ускладнює та робить неповним розчинення карбідів хрому під час термічної обробки. Присутність грубих первинних карбідів та збіднення мартенситної матриці хромом негативно впливають на стійкість до корозії та якість поверхні після полірування.
Зазвичай для марок сталі з високим вмістом вуглецю стійкість до корозії покращують додаванням молібдену, але цей елемент є дуже дорогим порівняно з хромом.
Оптимальна твердість та стійкість до корозії для марки сталі MA5 досягається шляхом додавання значної кількості іншого елемента - азоту. Азот має подвійну перевагу: він твердіє, як і вуглець (який він може частково замінити), і одночасно покращує стійкість до корозії. Окрім азоту, збільшення вмісту хрому забезпечує дуже хорошу корозійну стійкість без додавання молібдену.
Ця марка сталі відповідає таким нормативним документам:
- Паспорт безпеки матеріалу (MSDS) від Stainless Europe: нержавіючі сталі (Європейська Директива 2001/58/EC).
- Європейська Директива 2013/28/UE щодо утилізації транспортних засобів і додатку II до неї від 27 червня 2002 року.
- Стандарт NFA 36 711 «Нержавіюча сталь, призначена для контакту з харчовими продуктами, товарами та напоями для споживання людиною та тваринами» (сталь не для пакування).
- Стандарт NSF/ANSI 51 для «Матеріалів для харчового обладнання» та вимогам F.D.A. (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США) щодо матеріалів, які контактують з їжею.
- Французький Декрет № 92-631 від 8 липня 1992 року та Регламент № 1935/2004 Європейського Парламенту та Ради від 27 жовтня 2004 року щодо матеріалів і виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами.
- Французький Міністерський указ від 13 січня 1976 року, що стосується матеріалів і виробів з нержавіючої сталі, які контактують з харчовими продуктами.
- Рекомендація EDQM (Європейський директорат з якості лікарських засобів та охорони здоров'я): публікація «Метали та сплави, що використовуються в матеріалах і виробах, які контактують з харчовими продуктами - Практичний посібник для виробників і регулюючих органів - 1-е видання 2013 року».
Хімічний склад марка сталі Aperam MA5 | Nitrox (Нітрокс) | ||||||
C | Mn | Cr | Mo | SI | N | Fe |
0,35 | 0,35 | 16,0 | - | 0,35 | 0,15 | Решта |
Основні характеристики
Основні характеристики сталі MA5:
- Здатність до твердіння до високого рівня при помірній температурі аустенітизації (стандартна термічна обробка).
- Можливість додаткового зміцнення за допомогою кріогенної обробки після гартування (покращена термічна обробка).
- Добра ударостійкість після відпуску при низьких температурах.
- Дуже висока стійкість до корозії.
Сфери застосування Марка сталі MA5 рекомендована для таких застосувань:
- Леза для ножів та різного кухонного начиння для приготування їжі (середній та вищий ціновий сегмент).
- Леза для промислового обладнання.
- Різальні інструменти.
- Механічні деталі та інші інструменти.
Фізичні властивості
- Щільність (4 °C) - 7.7;
- Температура плавлення (°C) - 1400;
- Питома теплоємність (cДж/кг·K) при 20 °C - 460;
- Коефіцієнт теплопровідності (Вт/м·K)
- при 20 °C - 30;
- при 200 °C - 31;
- Середній коефіцієнт розширення (10⁻⁶ /K)
- при 20-200 °C - 11;
- при 20-400 °C - 12;
- Питомий електричний опір (Ом·м) при 20 °C - 6.2⋅10-7;
- Відносна магнітна проникність (H=800 А/м) при 20 °C - 700;
- Модуль Юнга (ГПа) при 20 °C - 215;
Механічні властивості
Після відпалу (стан поставки)
Відповідно до ISO 6892-1, Частина 1
Зразок перпендикулярно до напрямку прокатки.
Lo: 80 мм (товщина < 3 мм), 5.65 √ So (товщина ≥ 3 мм).
Опір на розрив | (1) (MPa) | Rp0,2 (2) (MPa) | A (3) % | Твердість HRB |
Типові значення | 680 | 390 | 21 | 89 |
▸ (1) Тимчасовий опір розриву (Rm) ▸ (2) Межа плинності (Rp 0,2 ) ▸ (3) Відносне подовження (A)▸
Після аустенітизації, гартування та відпуску.