ATS-34 нержавіюча сталь
ATS-34 нержавіюча сталь

ATS-34 (ATS-314) - хромиста нержавіюча сталь від японської компанії Hitachi Metals. Початок виробництва збігся із припиненням випуску 154CM від американської Crucible Industries. Оптимальна твердість сталі ATS-34 становить 59-61 HRC. Спочатку ця марка випускалася для виготовлення лопаток газових турбін, а трохи пізніше знайшла своє застосування у виробництві ножів. Це високоякісна сталь, яка добре чинить опір корозії та сколам, а також непогано тримає заточування.

ATS-34 досить стара сталь (виробляється з кінця 70-х років японською металургійною компанією Hitachi Metals), яка взаємозамінна з 154 CM. Обидві сталі мають подібний хімічний склад, містять 1,05% вуглецю, 14% хрому і 4% молібдену. На додаток до них ATS-34 містить невелику кількість марганцю та кремнію, а також сліди фосфору та сірки.


Твердість

Твердість сталі ATS-34 становить від 60 до 61 HRC. Це досить твердий матеріал для виготовлення ножів. Його твердість помітно впливає на характеристики ATS-34 як матеріалу для леза ножа.

Разом з вуглецем висока кількість молібдену та хрому сприяє твердості. ATS-34 має високі вимоги до температури відпуску приблизно 1000 °F (530 °C). Відпуск АТС 34 при цих температурах має ефект вторинного зміцнення через велику кількість молібдену. Однак молібден має більше спільного з гарячою твердістю сталі при високих робочих температурах. Це істотно не впливає на його твердість як матеріалу для леза кухонного ножа. Тим не менш, це має деякі переваги. Надмірна твердість призводить до більшої крихкості, зниження міцності та довговічності.


Утримання краю

Об'єм карбіду сталі АТС-34 становить близько 17%. Цей об’єм карбіду не надто великий, але й не надто малий. Тим не менш, він знаходиться в оптимальній точці, щоб сприяти утриманню країв. Край леза зношується переважно навколо карбідів. По мірі прогресування край стає зубчастим, що призводить до того, що лезо все ще ріже нормально - просто не так гостро та ефективно.

Враховуючи твердість ATS-34, він може зберігати гостру ріжучу кромку протягом достатнього часу. Вищезгадана реакція, яка відбувається навколо карбідів, сприяє утриманню країв. Його не потрібно негайно заточувати, але ви помітите, що різкість повільно зникає.


Хімічний склад

Таблиця: хімічний склад марки сталі ATS-34

Хімічний склад марка сталі ATS 34

C Cr Mo P Mn Si Ni S Fe
1,05 14,0 4,0 0,03 0,40 0,35 0,30 0,02 Решта

Зносостійкість

ATS-34 має відповідну зносостійкість для ножів, що задовольняє більшість користувачів. Об’єм карбіду допомагає в цьому, незважаючи на те, що він не впливає на твердість. У порівнянні зі сталлю, аналогічною АТС-34, наприклад 440С, вона має кращу зносостійкість, зберігаючи гладку поверхню при безперервній роботі.

Очікується, що на сталевому ножі ATS-34 тут і там можна помітити подряпини та інші сліди. Ці шрами будуть більш очевидними при тривалому використанні, але полірування леза видалить їх. Як правило, чим твердіша сталь, тим краща зносостійкість яку ми очікуємо. Сталь ATS-34 матиме кращу зносостійкість після загартування до найвищої твердості 61 HRС.

Більшість виробників ножів довіряють ATS-34 в плані зносостійкості. В обмежених діапазонах високої твердості ATS-34 довів свою зносостійкість як достатню. Виробники ножів рідко покривають леза ATS-34, особливо в порівнянні з іншими сталями з меншою зносостійкістю.


Міцність

Ви не можете мати відмінну твердість, зносостійкість і міцність в одній упаковці. Коли зносостійкість покращується, міцність має тенденцію до зниження. Це правило, звичайно, відноситься до ATS-34, але він має хороший баланс між зносостійкістю і міцністю.

В'язкість АТС-34 багато в чому залежить від термічної обробки. Деякі виробники ножів, які використовували сталь ATS-34 у своїх ножах, віддавали перевагу високій твердості і рекламували її як таку. У результаті ATS-34 отримав погану репутацію як крихкий з низькою міцністю. Кожна сталь має оптимальну за діапазоном твердість, в'язкість і зносостійкість. Надмірне натискання на один, нехтування іншими, може мати серйозні наслідки.

Загалом, ATS-34 має гарний баланс між зносостійкістю та міцністю, але не надто надає перевагу останньому. Додавання марганцю та кремнію підвищує міцність сталі ATS-34. Хоча високий вміст вуглецю та хрому затьмарює міцність, молібден підвищує міцність на розрив.


Стійкість до корозії

Як уже згадувалося, ATS-34 вимагає більш високих температур для відпуску порівняно з іншою сталлю. У той час як високі температури відпуску додатково зміцнюють сталь, це негативно впливає на стійкість до корозії. Молібден також підвищує стійкість сталі до корозії, але він заважає хрому. Хоча це може здатися збалансованим, це не так. Хром набагато краще впливає на стійкість сталі до корозії, ніж молібден.

Це не означає, що ATS-34 має недостатню стійкість до корозії. Зрештою, це нержавіюча сталь, і вона не відразу окислюється. Одним із аспектів стійкості до корозії, де сталь ATS-34 працює краще, ніж багато інших аналогів з нержавіючої сталі, є солона вода. Він не схильний до утворення іржі в солоній воді, що робить його ідеальним для ножів для рибалок і дайверів.

Суть полягає в тому, що ATS-34 має достатню корозійну стійкість із значною кількістю вуглецю в розчині за правильної термообробки.


ATS-34 - топова нержавіюча сталь найвищої якості, що дуже добре тримає заточування (ріжучу кромку), міцна і відмінно протистоїть механічним сколам. Одна з найкращих нержавіючих сталей. Крім застосування у сфері виготовлення клинків сталь ATS-34 широко використовується у виробництві лез для гоління, лопаток реактивних турбін і металообробних інструментів. Робочий діапазон твердості 59-61 HRС.