Мартенситна нержавіюча сталь AISI 416 | EN 1.4005 | DIN X12CrS13 - це нержавіючий сплав, що піддається вільній механічній обробці. Оброблюваність цієї марки 85% - це найвищий показник серед усіх нержавіючих сталей. Демонструє хорошу висока міцність в загартованому і відпущеному стані.
Марка містить невелику кількість (13%) хрому в складі але її корозійна стійкість порушується додаванням сірки. Таким чином, слід бути обережним при виборі цієї нержавіючої сталі для використання в агресивних середовищах, які можуть сприяти щілинній або точковій корозії. EN 1.4005, ймовірно, найменш стійкий сплав до корозії серед всіх відомих марок нержавіючої сталі.
Зварювання
Сталь марки AISI 416 погано зварюється. На зварюваність впливає високий вміст сірки у її складі. По можливості краще відмовитися від зварювання, особливо від автогенного зварювання. Виняток становить - зварювання тертям. Якщо зварювання неминуче - слід використовувати наповнювач EN 1.4833. Загартування при 650 °C після зварювання рекомендується для відновлення деякої пластичності в зоні зварювання та нагрівання. Необхідно також стежити за тим, щоб гази, що використовуються під час зварювання, не містили азоту або водню.
Термічна обробка
AISI 416 | EN 1.4005 | DIN X12CrS13, по суті, є аналогом AISI 410 | EN 1.4006 | DIN X12CrN13, до якого додано сірку в контрольованих кількостях, щоб покращити оброблюваність і дозволити легко використовувати цю сталь для автоматизованих цілей обробки.
Нержавіюча сталь AISI 416 може бути повністю відпалена при температурі від 815 до 900 °C з подальшим повільним охолодженням у печі та охолодженням на повітрі. Технологічний відпал сталі можна проводити при температурах від 650 до 760 °С та з повітряним охолодженням.
Кування
Рекомендується поступове нагрівання матеріалу до температури приблизно 800 °C перед більш швидким нагріванням до температури між 1150 °C і 1180 °C. Тоді кування зазвичай відбувається при температурі 1180 °C - 1000 °C з наступним повільним охолодженням у печі або в сухій золі чи подібному матеріалі для сприяння повільному охолодженню.
Обробка
AISI 416 | EN 1.4005 демонструє кращу оброблюваність порівняно з AISI 410 | EN 1.4006 завдяки додаванню до її складу сірки. Як і у всіх мартенситних нержавіючих марках, параметри обробки залежать від стану термічної обробки сталі.
Механічні властивості
Межа міцності на розрив, мін., МПа | 650-680 |
Межа плинності, 0,2%, МПа | 450 |
Відносне подовження, мін., % | 12 |
Твердість, HB тип | 220 |
Фізичні властивості
Щільність г / см³ | 7,7 |
Питома теплоємність при +20°C, Дж / кг*К | 460 |
Теплопровідність при +20°C, Вт / м*К | 30 |
Питомий електроопір при +20°C, мкОм*м | 0,60 |
Магнітні властивості | магнітна |
Температура | +20°С | +100°С | +200°C | +300°С | +400°С | +500°С |
Модуль пружності, ГПа | 215 | 212 | 205 | 200 | 190 | - |
Коефіцієнт лінійного розширення, 10-6/°C | 10,5 | 10,5 | 11,0 | 11,5 | 12,0 | - |
Хімічний склад марка сталі AISI 416 | EN 1.4005 | DIN X12CrS13 | |||||||
C | Si | Mn | P | S | Cr | Mo | Fe |
0,06-0,15 | <1,0 | <1,5 | <0,040 | 0,15-0,35 | 12,0-14,0 | <0,60 | Решта |