Нержавіюча Сталь Марка AISI 316 | EN 1.4401 | DIN X5CrNiMo17-12-2
Нержавіюча Сталь Марка AISI 316 | EN 1.4401 | DIN X5CrNiMo17-12-2

AISI 316 | EN 1.4401 | DIN X5CrNiMo17-12-2 | 10Х17Н13М2 - це кислотостійка аустенітна нержавіюча сталь яка підходить для використання в агресивних середовищах: фосфорній, азотній, лимонній, молочній, мурашиній, оцтовій кислотах, у присутності лугів – гідроксидів та солей – нітратів, хлоридів, фторидів, аторидів. Також ця марка відмінно показує стійкість до морського середовища та солей.

Сталь не стійка до хлористої кислоти, ортофосфорної кислоти, мурашиної кислоти у високих концентраціях, сірчаної кислоти та соляної кислоти.

Ця марка нержавіючої сталі не магнітиться.

Марка AISI 316 має відмінну корозійну стійкість при впливі ряду агресивних середовищ. Зазвичай вона вважається нержавіючою сталлю морського класу, але вона не стійка до теплої морської води. Тепле хлоридне середовище може спричинити точкову та щілинну корозію. Марка 316 також схильна до корозійного розтріскування під напругою при температурі вище 60 °C.


Фізичні властивості

Щільність = 8 г / см³
Питома теплоємність = 500 Дж / кг · К
Теплопровідність = 15 Вт / м · К
Питомий електричний опір = 0.75 Ом мм² / м

Термостійкість

Марка AISI 316 має хорошу стійкість до окислення при періодичній експлуатації до 870 °C та безперервній експлуатації до 925 °C. Однак безперервне використання при 425 - 860 °C не рекомендується, якщо потрібна стійкість до корозії у воді. В цьому випадку рекомендується сталь марки AISI 316L через її стійкість до осадження карбідів.


Таблиця: хімічний склад марка сталі AISI 316 | EN 1.4401

Хімічний склад: сталь AISI 316 / EN 1.4401

C Si Mn P S Cr Ni Mo N Fe
<0,07 <1,0 <2,0 <0,045 <0,015 16,5-18,5 10,0-13,0 2,0-2,5 <0,11 Решта

Технологічні властивості

Сталь відмінно піддається як холодній, так і гарячій обробці.

⓵ Холодна обробка

Ця марка нержавіючої сталі легко піддається прокатці на безліч деталей. Вона також підходить для штампування та волочіння. Важливо: після обробки рекомендується відпал для зняття внутрішньої напруги. Холодна обробка збільшує міцність та твердість нержавіючої сталі AISI 316.

⓶ Горячая обработка

Всі стандартні процеси гарячої обробки можуть виконуватися в нержавіючої сталі. Уникайте гарячої обробки при температурі нижче 927 °C. Ідеальний діапазон температур для гарячої обробки - 1149 - 1260 °C. Рекомендується відпал після роботи для забезпечення оптимальної корозійної стійкості.

⓷ Термічна обробка

Нержавіюча сталь AISI 316 (EN 1.4401) не може бути зміцнена термічною обробкою. Обробку або відпал можна проводити шляхом швидкого охолодження після нагрівання до 1010 - 1120 °C.

⓸ Механічна обробка та зварювання

І так марка нержавіючої сталі AISI 316 | EN 1.4401 має високий рівень термостійкості та хорошу пластичність. Вона підійде для зміцнення на стиск, холоду та розтягування для виготовлення пружин та пружинних елементів зі стрічок або дроту. Матеріал виявляє немагнітні властивості в м'якому стані, має відносно добрі механічні властивості при низьких температурах і може зварюватися без додаткової термообробки.

Також важливо звернути увагу на відносно низькі механічні властивості (не придатні для механічних застосувань) та складність обробки сталі.


Механічні властивості

Таблиця: механічні властивості нержавіючої сталі AISI 316 | EN 1.4401
Межа міцності на розрив Rm Н / мм² 500-700
0,2% Межа плинності Rp0,2 Н / мм² 200
Відносне подовження A5 ≥% 40/30
Твердість 30≤ HB 215
Модуль пружності кН / мм² 200

Сфера використання

Нержавіюча сталь EN 1.4401 широко використовується в нафтовій, азотній, суднобудівній, хімічній, будівельній, нафтопереробній, медичній, целюлозній, кріогенній, автомобільній та харчовій промисловості, пристроях захисту газу, теплообмінниках, перилах, суднах у вигляді пластин, трубопроводів. Підходить для виготовлення різноманітного обладнання. Застосовується у громадському транспорті: клапани, резервуари для зберігання, насоси, радіатори. З неї виготовляють обладнання для харчової промисловості, для молочних продуктів, громадського харчування, деталі для переробки м'яса, овочів та фруктів, кожухи, аксесуари, поковки, паличне обладнання, дистилятори, димоходи, парова система, обладнання для створення та підтримання тиску в трубопроводах, кристалізатор, резервуари для води, басейни, деталі котла, конденсатор, автоклав, реактор або конденсаційне обладнання.