Нержавіюча Сталь Марка AISI 202 | EN 1.4373 | DIN X12CrMnNiN18-9-5
Нержавіюча Сталь Марка AISI 202 | EN 1.4373 | DIN X12CrMnNiN18-9-5

AISI 202 | EN 1.4373 - марка нержавіючої сталі яка широко використовується. Вона характеризується високою твердістю, міцністю і гарною корозійною стійкістю. Досить добре обробляються у відпаленому стані. Для повної трансформації та теплової обробки матеріал повинен бути розігрітий до температури 1038 °C протягом 30 хвилин, а потім охолоджується до рівня нижче 16 °C.


Фізичні властивості

Таблиця № 1: фізичні властивості нержавіюча сталь марка AISI 202 | EN 1.4373 | DIN X12CrMnNiN18-9-5
Теплопровідність при +20°C, Вт / м*К 15
Питомий електричний опір при +20°C, мкОм*м 0,73
Щільність г / см³ 7,8
Магнітні властивості немагнітна
Таблица № 2: фізичні властивості нержавіюча сталь марка AISI 202 | EN 1.4373 | DIN X12CrMnNiN18-9-5
Температура +20°С +100°С +200°C +300°С +400°С +500°С
Модуль пружності, ГПа 200 194 186 179 172 165

Технологічні властивості

⓵ Зварювання

Нержавіюча сталь AISI 202 має відмінну зварюваність та підходить для повного спектру звичайних методів зварювання (наприклад, MMA, MIG, MAG, TIG, SAW, LBW або RSW), за винятком газового зварювання. Вона має на 50% більш високе теплове розширення та нижчу теплопровідність порівняно з вуглецевими сталями. Це означає, що більші деформації та вищі навантаження усадки можуть виникнути в результаті зварювання.

Для тонких деталей може використовуватися аутогенне зварювання. Для забезпечення того, щоб властивості зварювального металу (наприклад, міцність та корозійна стійкість) були еквівалентні властивостям батьківського металу, потрібно використовувати відповідні або загальні наповнювачі.

Після зварювання термічна обробка, як правило, не потрібна. У особливих випадках, якщо є ризик розтріскування, застосовується термічна обробка.

Важливо: для повного відновлення корозійної стійкості зварного шва - окалина зварних швів має бути видалена шляхом протруєння, пасивації та поліруванням.

⓶ Корозійна стійкість

AISI 202 має відмінну корозійну стійкість у розчинах багатьох галогенних органічних та неорганічних сполук при широкій температурі та концентраційному діапазоні. Вона може витримувати багато органічних і досить розбавлених мінеральних кислот залежно від температури розчину. Може "страждати" від однорідної корозії мінеральних кислот та гарячих міцних лужних розчинів. Вона придатна, наприклад, для виготовлення посуду для приготування їжі.Сталь 202 може переносити навіть відносно високі концентрації хлориду. Піддається корозії залежно від хлориду в навколишньому середовищі. Може використовуватися для застосування у приміщеннях та на відкритому повітрі у сільських районах та міських районах, де забруднення хлориду є низьким.


Механічні властивості

Таблиця: механічні властивості нержавіюча сталь марка AISI 202 | EN 1.4373 | DIN X12CrMnNiN18-9-5
Межа міцності на розрив Rm ≥ N / мм² 600 - 800
Межа плинності Rp ≥ Н / мм² 320 - 340
Відносне подовження A5 ≥ % 35 - 45

Таблиця: хімічний склад марка сталі AISI 202 | EN 1.4373 | 12Х17Г9АН4

Хімічний склад марка сталі AISI 202 | EN 1.4373 | 12Х17Г9АН4

C Si Mn P S Cr Ni N Fe
<0,15 <1,00 7,5-10,5 <0,045 <0,015 17,0-19,0 4,0-6,0 0,05-0,25 Решта

Сфери застосування

Застосовується в харчовій промисловості, для виготовлення побутового кухонного приладдя: будучи відносно недорогим замінником нержавіючої сталі марки AISI 304 (08Х18Н10), ця сталь чудово зарекомендували себе як матеріал для виготовлення металевого посуду та побутового кухонного приладдя (дрібний посуду, кухонні та обробні столи, ємності для води, ножі для різання продуктів, термоси та фляги, ємності для зберігання води тощо). Широко використовується для виготовлення елементів конструкцій і апаратів для харчової промисловості.