Нержавіюча Сталь Марка AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8
Нержавіюча Сталь Марка AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8

Це аустенітна нержавіюча сталь з гарною корозійною стійкістю та зварюваністю. Вона має високу міцність і пластичність. Дуже широко використовується у виробництві пружин, оскільки є високоміцною нержавіючою сталлю.

Через помірний вміст вуглецю ця марка нержавіючої сталі є досить схильною до сенсибілізації.

Утворення карбідів хрому і пов'язаних з ним хромованих областей, що утворюються навколо цих опадів, робить цей клас сталі сприйнятливим до міжзеренної корозії.


Фізичні властивості

Таблиця №1: фізичні властивості нержавіюча сталь марка AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8
Щільність г / см³ 7,9
Магнітні властивості немагнітна
Питома теплоємність при +20°C, Дж/кг*К 500
Теплопровідність при +20°C, Вт / м*К 15
Питомий електричний опір при +20°C, мкОм*м 0,73
Таблиця №2: фізичні властивості нержавіюча сталь марка AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8
Температура +20°С +100°С +200°C +300°С +400°С +500°С
Модуль пружності, ГПа 200 194 186 179 172 165
Коефіцієнт лінійного розширення, 10-6/°C 16,0 16,0 17,0 17,0 18,0 18,0

Технологічні властивості

⓵ Зварювання

Така нержавіюча сталь в основному використовується для виробництва пружин, які, зазвичай, не потрібно зварювати. Однак, якщо потрібне зварювання, то вона зварюється з використанням наповнювача або без нього. Якщо потрібне використання наповнювача,  то рекомендується використовувати нержавіючу сталь марки AISI 308L. При проведенні зварювальних робіт необхідно дотримуватись максимальної температури інтервалу 200 °C. Термічна обробка після зварювання не потрібна. Зверніть увагу, що при зварюванні деталей, оброблених холодною обробкою, зварювальна зона демонструватиме значно зменшені механічні властивості порівняно з рештою зварного шва.

⓶ Кування

AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 зазвичай нагрівають в межах від 1150 °C до 1180 °C, щоб кування проходило при температурах від 1200 °C до 900 °C. Після кування слідує повітряне охолодження або загартування водою, коли немає небезпеки спотворення.

⓷ Обробка

Комбінація низької теплопровідності та надзвичайно висока швидкість зміцнення роблять обробку цієї нержавіючої сталі складною. При обробці необхідно дотримуватися необхідних параметрів різання з використанням відповідного інструменту для різання.


Таблиця: хімічний склад марка сталі AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8

Хімічний склад марка сталі AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8

C Si Mn P S Cr Mo Ni N Fe
0,05 - 0,15 <1,00 <2,00 <0,045 <0,015 16,0 - 19,0 <0,80 6,0 - 9,5 <0,10 Решта

Хоча всі норми вказують, що ця сталь не стійка до міжкристалітної корозії, проте вона стійка до цієї форми корозії у відповідному стані. AISI 301 / AISI 302 знайшла широке застосування як пружинний матеріал у харчовій промисловості та виробництві напоїв, де потрібна комбінація хороших механічних властивостей та корозійної стійкості. Корозійна стійкість цієї сталі в більшості звичайних харчових продуктів і напоїв досить хороша, але в результаті низького вмісту нікелю в EN 1.4310 вона не так стійка до корозії, як AISI 304 / EN 1.4301. Слід також мати на увазі, що корозійна стійкість AISI 301 / 302 зменшується зі збільшенням холодної деформації. Чим вища міцність, твердість такого нержавіючого матеріалу, тим нижчою буде його корозійна стійкість.

Зверніть увагу: стан поверхні відіграє важливу роль у корозійній стійкості цієї сталі. Деталі та конструкції з полірованими поверхнями, мають набагато більш високу корозійну стійкість у порівнянні з грубішими поверхнями на тому самому матеріалі.