AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8 | 07Х16Н6 - це аустенітна нержавіюча сталь з гарною корозійною стійкістю та зварюваністю. Вона має високу міцність і пластичність. Дуже широко використовується у виробництві пружин, оскільки є високоміцною нержавіючою сталлю.
Через помірний вміст вуглецю ця марка нержавіючої сталі є досить схильною до сенсибілізації.
Утворення карбідів хрому і пов'язаних з ним хромованих областей, що утворюються навколо цих опадів, робить цей клас сталі сприйнятливим до міжзеренної корозії.
Технологічні властивості
⓵ Зварювання
Така нержавіюча сталь в основному використовується для виробництва пружин, які, зазвичай, не потрібно зварювати. Однак, якщо потрібне зварювання, то вона зварюється з використанням наповнювача або без нього. Якщо потрібне використання наповнювача, то рекомендується використовувати нержавіючу сталь марки AISI 308L. При проведенні зварювальних робіт необхідно дотримуватись максимальної температури інтервалу 200 °C. Термічна обробка після зварювання не потрібна. Зверніть увагу, що при зварюванні деталей, оброблених холодною обробкою, зварювальна зона демонструватиме значно зменшені механічні властивості порівняно з рештою зварного шва.
⓶ Кування
AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 зазвичай нагрівають в межах від 1150 °C до 1180 °C, щоб кування проходило при температурах від 1200 °C до 900 °C. Після кування слідує повітряне охолодження або загартування водою, коли немає небезпеки спотворення.
⓷ Обробка
Комбінація низької теплопровідності та надзвичайно висока швидкість зміцнення роблять обробку цієї нержавіючої сталі складною. При обробці необхідно дотримуватися необхідних параметрів різання з використанням відповідного інструменту для різання.
Фізичні властивості
Щільність г / см³ | 7,9 |
Магнітні властивості | немагнітна |
Питома теплоємність при +20°C, Дж/кг*К | 500 |
Теплопровідність при +20°C, Вт / м*К | 15 |
Питомий електричний опір при +20°C, мкОм*м | 0,73 |
Температура | +20°С | +100°С | +200°C | +300°С | +400°С | +500°С |
Модуль пружності, ГПа | 200 | 194 | 186 | 179 | 172 | 165 |
Коефіцієнт лінійного розширення, 10-6/°C | 16,0 | 16,0 | 17,0 | 17,0 | 18,0 | 18,0 |
Хімічний склад
Хімічний склад марка сталі AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8 | |||||||||
C | Si | Mn | P | S | Cr | Mo | Ni | N | Fe |
0,05 - 0,15 | <1,00 | <2,00 | <0,045 | <0,015 | 16,0 - 19,0 | <0,80 | 6,0 - 9,5 | <0,10 | Решта |
Хоча всі норми вказують, що ця сталь не стійка до міжкристалітної корозії, проте вона стійка до цієї форми корозії у відповідному стані. AISI 301 / AISI 302 знайшла широке застосування як пружинний матеріал у харчовій промисловості та виробництві напоїв, де потрібна комбінація хороших механічних властивостей та корозійної стійкості. Корозійна стійкість цієї сталі в більшості звичайних харчових продуктів і напоїв досить хороша, але в результаті низького вмісту нікелю в EN 1.4310 вона не так стійка до корозії, як AISI 304 / EN 1.4301. Слід також мати на увазі, що корозійна стійкість AISI 301 / 302 зменшується зі збільшенням холодної деформації. Чим вища міцність, твердість такого нержавіючого матеріалу, тим нижчою буде його корозійна стійкість.
Зверніть увагу: стан поверхні відіграє важливу роль у корозійній стійкості цієї сталі. Деталі та конструкції з полірованими поверхнями, мають набагато більш високу корозійну стійкість у порівнянні з грубішими поверхнями на тому самому матеріалі.