Нержавіюча Сталь Марка AISI 304Cu | EN 1.4567 | DIN X3CrNiCu18-9-4
Нержавіюча Сталь Марка AISI 304Cu | EN 1.4567 | DIN X3CrNiCu18-9-4

AISI 304Cu / EN 1.4567 / DIN X3CrNiCu18-9-4 - це аустенітна нержавіюча сталь яка являє собою аустенітну хромонікелеву нержавіючу сталь із вмістом міді. За винятком додаткового вмісту міді, вона має ті ж властивості, що і нержавіюча сталь AISI 304.

Завдяки підвищеному вмісту в ній міді вона застосовна для певних унікальних конструкцій у різних сферах життєдіяльності людини. Також її можна порівнювати з маркою AISI 304L, але з додаванням міді, що робить 304 Cu дуже пластичною при холодній витяжці. Її широко використовують там, де потрібна висока пластичність для жорсткої холодної витяжки, наприклад, виготовлення всіх видів гвинтів і болтів і т.д. Сталь чудово підходить для виконання таких операцій, як холодна витяжка, накочування різьблення та покращена обробка.


Фізичні властивості

Таблиця: фізичні властивості нержавіюча сталь марка AISI 304Cu | EN 1.4567 | DIN X3CrNiCu18-9-4
Щільність г / см³ 7,9
Питома теплоємність при +20°C, Дж / кг*К 500
Теплопровідність при +20°C, Вт / м*К 15
Питомий електроопір при +20°C, мкОм*м 0,73
Магнітні властивості немагнітна

Стійкість до корозії

Марка AISI 304Cu / EN 1.4567 стійка до корозії у більшості природних вод. В умовах міської та сільської атмосфери показує добрий опір корозії, але за умови, що вміст хлоридів та солей низький. Ця марка нержавіючої сталі не стійка до морської води і, як така, не повинна використовуватися в будь-яких конструкціях, що контактують з морською водою. Стійкість сталі до корозії в середовищі з помірним хлоридом та органічними кислотами робить AISI 304Cu придатною для використання у харчовій промисловості та виробництві напоїв.

Корозійна стійкість марки дуже схожа на корозійну стійкість AISI 304L / EN 1,4307, але завдяки вищому вмісту міді демонструє підвищену стійкість до корозії у багатьох кислотних середовищах.


Технологічні властивості

⓵ Зварювання

Ця сталь рідко зварюється, хоч її можна зварювати без використання наповнювача. Якщо потрібно металевий наповнювач, рекомендується використовувати сталь AISI 316L. Термічна обробка після зварювання не потрібна.

⓶ Кування

Зазвичай метал з цієї марки нагрівають до температурного діапазону 1180 - 1210 °C, щоб забезпечити кування, яке має місце при температурах між 1210 і 950 °C. Після кування слідує повітряне охолодження або загартування водою, коли немає небезпеки спотворення.

⓷ Обробка

В результаті високого вмісту міді у цій сталі тенденція до деформаційного зміцнення уповільнюється: аустенітна фаза стабільніша. Операції свердління, різання та інші операції механічної обробки можуть виконуватися порівняно легко.

⓸ Термічна обробка

Оптимальні властивості матеріалу марки AISI 304Cu досягаються після відпалу в розчині в інтервалі температур 1000 - 1100 °C з подальшим швидким охолодженням на повітрі або у воді. Під час експлуатації та виготовлення необхідно мінімізувати час перебування в діапазоні температур 450 - 850 °C, щоб уникнути крихкості.


Механічні властивості

Таблиця: механічні властивості нержавіюча сталь марка AISI 304Cu | EN 1.4567 | DIN X3CrNiCu18-9-4
Межа міцності на розрив, мін., МПа 450 - 650
Межа плинності, 0,2%, МПа 175
Відносне подовження, мін., % 45
Твердість, HB тип 215
Модуль пружності кН / мм² 200

Таблиця: хімічний склад марка сталі AISI 304Cu | EN 1.4567 | DIN X3CrNiCu18-9-4

Хімічний склад марка сталі AISI 304Cu | EN 1.4567 | DIN X3CrNiCu18-9-4

C Si Mn P S Cr Ni N Cu Fe
<0,04 <1,00 <2,00 <0,045 <0,015 17,0-19,0 8,5-10,5 <0,10 3,0-4,0 Решта