Нержавіюча Сталь Марка AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5
Нержавіюча Сталь Марка AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5

AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5 - аустенітна нержавіюча сталь яка походить та є покращеним аустенітним варіантом сталей марок AISI 316 та AISI 317. Вона з більш високим вмістом нікелю, молібдену та азоту у своєму складі, що значно підвищує стійкість продукту до точкової та щілинної корозії.

AISI 317 LMN | EN 1.4439 - аустенітно-феритна хромонікель-молібденова нержавіюча сталь. Стійка до концентрацій хлору.

Нержавіюча сталь AISI 317LMN забезпечує високу корозійну стійкість у кислих хлоровмісних середовищах порівняно з нержавіючою сталлю AISI 316L та AISI 317L. Це аустеніт із високим вмістом молібдену. Легована азотом. Чим вище вміст молібдену, тим сильніша корозійна стійкість сплаву, головним чином у середовищі, що містить хлориди кислот. Суміш азоту та молібдену також підвищує стійкість сплаву до точкової та щілинної корозії. Сталь немагнітна у відпаленому стані. Порівняно з іншими стандартними нержавіючими сталями, вона має високу повзучість, що забезпечує стійкість до розриву та міцність на розтяг при підвищених температурах.


Зварювання

Сталь добре зварюється. У зварному шві відсутні відкладення карбіду хрому на межах зерен, що пов'язано з низьким вмістом вуглецю. Стандартними методами заводського виготовлення цей матеріал можна легко зварювати та обробляти. Для створення зони плавлення з корозійною стійкістю, аналогічною корозійній стійкості основного металу, зазвичай використовуються присадні метали з низьким вмістом вуглецю.


Загартовування

Зміцнити метал може тільки холодна обробка, а не термічна обробка.


Холодна обробка

Матеріал цієї марки відносно легко формувати та виготовляти з нього деталі за допомогою всього діапазону операцій холодної обробки, які застосовуються для звичайних нержавіючих аустенітних сталей. Може використовуватися при висадженні, волочінні, згинанні та висаджуванні. Через вміст азоту EN 1.4439 буде трохи міцнішою і зміцниться трохи швидше, ніж нержавійка AISI 316L.


Кування

Можна піддавати гарячому штампуванню в діапазоні 925 °С - 1200 °C. Для максимальної корозійної стійкості деталі, які були піддані гарячому штампуванню, повинні бути згодом відпалені при мінімальній температурі 1040 °С і загартовані у воді або швидко охолоджені іншими способами.


Оброблюваність

Це дуже міцна аустенітна нержавіюча сталь, схильна до наклепу під час деформації і стійка до стружко-подрібнення. Вищий вміст молібдену та азоту робить стружку абразивною, збільшуючи знос інструменту. Найкращі результати обробки досягаються при нижчих швидкостях, більш важких подачах, відмінному мастилі, гострому інструменті та потужному обладнанні.


Механічні властивості

Таблиця: механічні властивості нержавіюча сталь марка AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5
Межа міцності на розрив, мін., МПа 580-800
Межа плинності, 0,2%, МПа 270-290
Відносне подовження, мін., % 35-40
Твердість, HB тип 250

Фізичні властивості

Таблиця №1: фізичні властивості нержавіюча сталь марка AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5
Щільність г / см³ 8,0
Питома теплоємність при +20°C, Дж / кг*К 500
Теплопровідність при +20°C, Вт / м*К 14
Питомий електроопір при +20°C, мкОм*м 0,85
Магнітні властивості немагнітна
Таблиця №2: фізичні властивості нержавіюча сталь марка AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5
Температура +20°С +100°С +200°C +300°С +400°С +500°С
Модуль пружності, ГПа  200 194 186 179 172 165
Коефіцієнт лінійного розширення, 10-6/°C 16,0 16,0 16,5 17,0 17,5 18,0

Таблиця: хімічний склад марка сталі AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5

Хімічний склад марка сталі AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5

C Si Mn P S Cr Mo Ni N Fe
<0,03 <1,0 <2,0 <0,045 <0,03 17,0-20,0 4,0-5,0 13,5-17,5 0,1-0,2 Решта

Сфери застосування

У широкому спектрі хімікатів ця нержавіюча сталь забезпечує чудову стійкість до корозії. Вона стійка до дії соляної кислоти, сірчаної кислоти та фосфорної кислоти, хлору. Вона буде корисна при роботі з жирними кислотами та гарячими органічними речовинами, що часто присутні у фармацевтичних та харчових продуктах.

Сталь знайшла своє застосування в хімічній, енергетичній, кріогенній, нафтохімічній, целюлозно-паперовій промисловості, а також при контакті харчових продуктів з хлоридами та впливом високих температур. Використовується для виробництва спеціальних насосів, установок, радіаторів, апаратів, теплообмінників або резервуарів для хімікатів - сірчаної, мурашиної, азотної, оцтової або натрієвої кислоти у вигляді прутків, поковок, листів і труб.