Мартенситна нержавіюча сталь

Мартенситні

Мартенситна нержавіюча сталь

Мартенситна нержавіюча сталь - сплав, що містить зазвичай близько 12 - 14 % хрому, має порівняно збільшений вміст вуглецю 0,2 - 0,4 %, є магнітною. Вона добре зміцнюються загартуванням і відпуском. Такі марки нержавіючої сталі проявляють високий опір процесам старіння.

Часті питання про мартенситну нержавіючу сталь


Мартенситна нержавіюча сталь - це тип сплаву нержавіючої сталі яка має об’ємно-центровану тетрагональну кристалічну структуру (мартенситну) у загартованому стані. Вони феромагнітні, зміцнювані термічною обробкою і, як правило, стійкі до корозії лише у відносно помірному агресивному середовищі.
Сталь є хорошим вибором для різноманітних застосувань через її довговічність, міцність і стійкість до корозії. Склад і властивості мартенситної сталі дають їй переваги перед іншими типами сталі в різних промислових функціях. Ця сталь є ідеальним варіантом для виробництва механічних клапанів і інструментів, деталей турбін, медичних інструментів та інших застосувань і виробів.

Вміст хрому знаходиться в діапазоні від 10,5 до 18%, а вміст вуглецю може перевищувати 1,2%, хоча для матеріалів, які зазвичай використовуються для трубних виробів та інших нафтогазових застосувань, вміст вуглецю зазвичай становить 0,020% або менше. Невеликі кількості нікелю можуть бути додані для покращення корозійної стійкості в деяких середовищах і для покращення міцності. До складу деяких мартенситних марках також може додаватися молібден та марганець.

Структури таких сталей є «тетрагональними, центрованими по тілу» і вони класифікуються як "тверда" феромагнітна група. У відпаленому стані вони мають межу плинності при розтягуванні близько 275 МПа, тому їх зазвичай обробляють механічно, штампують у холодному стані або обробляють холодним способом у цьому стані. Міцність, отримана термічною обробкою, залежить від вмісту вуглецю в сплаві. Збільшення вмісту вуглецю збільшує потенціал міцності та твердості, але зменшує пластичність і в'язкість. Більш високі класи вуглецю здатні піддаватися термічній обробці до твердості 60 HRC і вище.

Оптимальна стійкість до корозії досягається в термічно обробленому стані, тобто загартованого та відпущеного. У порівнянні з аустенітними і феритними марками нержавіючих сталей мартенситні нержавіючі сталі менш стійкі до корозії. Мартенситні сорти нержавіючої сталі можна розробляти з додаванням азоту та нікелю, але з меншим вмістом вуглецю, ніж у традиційних сортах. Такі сталі мають підвищену міцність, зварюваність і корозійну стійкість.

Список мартенситних марок нержавіючої сталі

Список марок нержавіючої сталі, що відносяться до типу мартенситні. Щоб отримати розгорнуту інформацію про конкретну марку перейдіть за посиланням зі списку.

Сторінка 2 із 3