Харчова нержавіюча сталь

Харчові

Харчова нержавіюча сталь

Харчова нержавіюча сталь - це спеціальний матеріал стійкий до температурних перепадів, стійкий до окислення,  безпечний при взаємодії з питною водою і харчовими продуктами, не розчиняється, не розкладається і, тим самим, не виділяє в їжу, воду небезпечні, шкідливі, токсичні елементи. Ця сталь міцна, довговічна та стійка до механічних пошкоджень. Такі властивості цієї групи нержавіючих сталей роблять їх практичними у регулярному догляді: очищенні та митті.

Часті питання про харчову нержавіючу сталь


Харчова нержавіюча сталь - це стійкий до окислення матеріал, він безпечний при взаємодії з питною водою і продуктами харчування, не розчиняється і не виділяє в їжу токсичні елементи. Це також робить його практичним у регулярному догляді (легко очищати та мити).

При приготуванні, зберіганні та транспортуванні харчових продуктів потрібно дотримуватися особливих вимоги - від них залежить життя та здоров'я людей. Особливе значення має температурний режим, обробка та технологія які використовуються, тара та упакування. Харчова нержавійка, що біологічно та токсично є безпечною, стійкою до корозії - ідеально підійде для виробництва різного обладнання та ємностей.
Купуючи конкретний виріб чи якийсь матеріал, ми завжди повинні знати, наскільки вони безпечні та відповідають вимогам різних стандартів. Досить часто в стандартах на марочний лад таких нержавіючих сплавів "сталь нержавіюча харчова" окремо не виділяється, а ця продукція просто відноситься до типу загального призначення. Є чимало прикладів такого підходу. Так американський стандарт ASTM A240 / A240M (ASTM це Американське товариство з випробувань та матеріалів) обумовлює вимоги до хромонікелевих корозійностійких сталей для виготовлення посудин під тиском та для загального призначення в тому числі і для харчової промисловості.
Але існує ряд міжнародних стандартів, що поширюються на кінцеві вироби. Такі стандарти обумовлюють хімічний склад та інші параметри кінцевих виробів щодо конкретного застосування. Як приклад можна розглянути стандарт EN 10357 (DIN 11850) «Труби з корозійностійкої сталі для харчової, хімічної та фармацевтичної промисловості». Ним допускається використання для цих цілей лише марок X5CrNi18-10 (аналоги: AISI 304, EN 1.4301), X2CrNi18-9 (аналоги: X2CrNi19-11, AISI 304L, EN 1.4306, EN 1.4307) X2CrNiMo17-12-2 (аналоги: AISI 316L, EN 1.4435).

Обладнання та елементи різних конструкцій у харчовій промисловості на виробництві постійно взаємодіють з агресивним середовищем: миються розчинами які містять сульфамінову кислоту, каустичну соду, а також стикаються з оцтовою кислотою та продуктами бродіння. Все це вимагає того щоб матеріал для приготування їжі повинен бути стійким до корозії, не вступати в хімічні процеси з харчовими продуктами та напівфабрикатами при переробці, виробництві, упаковці та транспортуванні. Такі властивості притаманні далеко не усім нержавіючим маркам сталі, а тільки спеціальним сплавам з особливою системою легування. Виготовлені з харчової нержавіючої сталі предмети мають дуже привабливий зовнішній вигляд та відповідають вимогам гігієни і санітарії. Такі предмети не становлять токсикологічної небезпеки.

На думку багатьох споживачів, існує «нержавіюча» харчова та технічна (нехарчова) сталь. Різниця полягає в їх різному хімічному складі та різних технологічних і експлуатаційних властивостях. Звичайні споживачі вважають, що харчова краще, легше і простіше шліфується або навіть полірується до дзеркального блиску, а у технічної більш матова поверхня і така сталь набагато важче піддається будь-якій обробці. Та насправді межа між цими двома різновидами вельми розпливчаста або ж її зовсім не існує, оскільки з нержавіючої сталі в харчовому секторі випускають далеко не тільки каструлі та столове приладдя.
Трубопроводи та ємності, що працюють в агресивних середовищах або під впливом високих температур, котли під тиском, різучий інструмент та багато іншого - кожен тип продукції пред'являє свій комплекс вимог до вихідного матеріалу.
Завдяки вмісту у складі металу хрому, а його масова частка в деяких марках може досягати аж 27%, нержавіюча сталь харчова має високу стійкість до корозії. Хром забезпечує утворення на поверхні металу захисної оксидної плівки, стійкої до зовнішніх хімічних впливів та іржавіння.
А для ще більшого підвищення корозійної стійкості сталі та несприйнятливості до впливу кислот, солей та лугів до її складу вводять нікель, мідь, титан, молібден та інші легувальні елементи.

Вибір марки нержавіючої сталі для харчової промисловості залежить від умов майбутньої експлуатації та тривалості контактування з готовими продуктами харчування та їх інгредієнтами. Якщо обладнання перебуває у постійній взаємодії з водою, спиртом, дріжджами то потрібно підбирати марки які максимально стійкі до корозії. Усі марки сталі для харчової промисловості є легованими.
Хімічний склад харчової нержавіючої сталі варіюється. Це, в свою чергу, впливає на її фізико-механічні властивості. Як писалося вище, основним легувальним компонентом є хром, який значно підвищує антикорозійні властивості сталей. Нікель також надає корозійної стійкості та збільшує міцність. Титан забезпечує сплаву стабільність при впливі агресивного середовища та стійкість до міжкристалітної та точкової корозії.
Відповідно до своєї структури корозійностійкі сталі поділяють на:
- феритні;
- аустенітні;
- мартенситні;
- дуплексні (аустенітно-феритні) та ін.
І чим складніший за складом метал, тим більш унікальними є його експлуатаційні властивості.

«Нержавійка» харчова цінується за багато численні якості. Крім антикорозійних властивостей, одна з найбільш вагомих це її стійкість до продуктів життєдіяльності бактеріальних та грибкових культур, що важливо для виробництва та зберігання будь-яких продуктів харчування. Виготовлений з неї посуд та приладдя займають гідне місце на кухні кожної господині.
Сучасні зручні та стильні каструлі з товстим дном можуть довго тримати тепло. При їх використанні для приготування їжі продукти зберігають багато корисних мікроелементів. Для індукційних плит також виготовляється посуд з цього якісного матеріалу.
Столові прилади - витончені, з гарним дизайном виготовлені з «нержавійки» служать прикрасою столу. Для професійних наборів використовується аустенітна нержавіюча сталь, що містить 18 - 20% хрому та 8 - 10% нікелю. Такий матеріал є цілковито безпечним та не притягується магнітом і не піддається корозії.
Мартенситна нержавіюча сталь, що містить близько 12 - 14 % хрому марки AISI 420 широко застосовується у виробництві ножів (зокрема кухонних ножів). Однак вона не дуже добре протистоїть корозії при тривалому впливі агресивних середовищ.
До складу феритної марки AISI 430 сталі входить 16 - 18% хрому. Вона використовується для дешевого столового приладдя хоч і вважається технічною як і марка AISI 420.
З нержавіючої сталі виготовляють міцні, зручні та надійні меблі. Для їх виробництва у більшості випадків використовується марка нержавіючої сталі для харчової промисловості AISI 304. Термін служби виготовлених з неї стелажів, столів, мийок, полиць, прилавків та інших конструкцій становить 10 і більше років. Можна застосовувати і інші, дешевші марки, але таке обладнання буде менш стійким до появи корозії.
Користується неабияким попитом кухонне обладнання з нержавіючої сталі. Підставки під пароконвектомат, плити, теплові столи та багато іншого виготовляють із таких харчових марок.

Відповідь однозначна - величезна. В промисловій переробці м'яса та риби, зернових та бобових, фруктів та овочів використовується колосальна за призначенням та конструкцією кількість обладнання. А з корозійностійких марок харчової нержавіючої сталі виготовляються:
- трубопроводи для транспортування та перегонки рідин;
- змійовики та теплообмінні апарати;
- фільтр-преси та преси;
- бочки, фляги, ємності для бродіння та резервуари зберігання для молока, кисломолочних продуктів та меляси;
- сталеві стрічки конвеєрів та транспортерів;
- веретена центрифуг, що фільтрують;
- масло-виробники та жиро-топки;
- вакуум-кристалізатори;
- дозувальні апарати;
- сепаратори;
- пакувальні та сушильні автомати; подрібнювачі та змішувачі;
- тістомісильні машини;
- фаршмішалки;
- розстібні шафи та інше обладнання для м'ясокомбінатів, винзаводів, кондитерських фабрик та ін.

Кожен сплав, що використовується в харчовій промисловості, повинен мати сертифікат відповідності, сертифікат якості та сангігієнічний висновок. Усі види, типи, категорії нержавіючої сталі, незалежно від свого хімічного складу та обробки, повинні відповідати вимогам харчової промисловості та при правильній експлуатації не завдавати шкоди здоров'ю і життю людини.
Харчова нержавіюча сталь - один із найбезпечніших у плані екології матеріалів. Його можна використовувати разом із багатьма іншими матеріалами, наприклад, чавуном, деревом, керамікою, склом, пластиком. Головне - правильно визначитись із вибором марки нержавіючої сталі.

Корозійна стійкість харчової нержавійки, як і будь-якої нержавіючої сталі, забезпечується завдяки високій концентрації хрому. Саме хром сприяє утворенню захисної оксидної плівки на поверхні металу. У складі харчової нержавіючої сталі повинні ще бути наявні такі хімічні елементи як, наприклад, нікель, титан, кобальт, молібден. Додавання таких елементів до складу сталі перетворює звичайну нержавіючу сталь на харчову. Цей комбінований матеріал проявляє надзвичайно високу стійкість до агресивних середовищ та впливів сольових розчинів.

Слід зазначити, що швидко відрізнити харчову нержавіючу сталь від нехарчової за допомогою магніту - це помилковий спосіб. Є марки харчової нержавіючої сталі які магнітні.

Список харчових марок нержавіючої сталі

Список марок нержавіючої сталі, що відносяться до типу харчові. Щоб отримати розгорнуту інформацію про конкретну марку перейдіть за посиланням зі списку.

  • Інконель 600 | Inconel 600 | AISI 600 | Alloy 600 | EN 2.4816 | DIN NiCr15Fe | ХН60ВТ | ХН78Т | Nicrofer 7216 | Sanicro 70 | UNS N06600

    Інконель 600 | Inconel 600

    Інконель 600 | Inconel 600 | AISI 600 | Alloy 600 | EN 2.4816 | DIN NiCr15Fe | ХН60ВТ | ХН78Т | Nicrofer 7216 | Sanicro 70 | UNS N06600 - це сплав, створений для використання в умовах експлуатації в тих випадках, коли необхідна висока стійкість до корозії, одночасно з витривалістю високих температур - жароміцністю високого ступеня.

  • Інконель 601 | Inconel 601 | AISI 601 | Alloy 601 | EN 2.4851 | DIN NiCr23Fe | ХН60Ю | Nicrofer 6023 | Sanicro 61 | UNS N06601

    Інконель 601 | Inconel 601

    Інконель 601 | Inconel 601 | AISI 601 | Alloy 601 | EN 2.4851 | DIN NiCr23Fe | ХН60Ю | Nicrofer 6023 | Sanicro 61 | UNS N06601 - це термостійкий і стійкий до корозії метал нікель-хром, призначений для широкого інженерного використання. Його основною експлуатаційною властивістю є тривала та міцна стійкість до окислення при високих температурах.

  • Інконель 617 | Inconel 617 | AISI 617 | Alloy 617 | EN 2.4663 | DIN NiCr23Co12Mo | ХН56МВКЮ | Nicrofer 5520 Co | UNS N06617

    Інконель 617 | Inconel 617

    Інконель 617 | Inconel 617 | AISI 617 | Alloy 617 | EN 2.4663 | DIN NiCr23Co12Mo | ХН56МВКЮ | Nicrofer 5520 Co | UNS N06617 - це нікель-хромовий сплав із добавками молібдену та кобальту. Має чудові характеристики, міцність та стійкість до корозійних утворень. Нейтральний до впливу великої кількості хімічних речовин та агресивних середовищ. Добре піддається обробці та зварюванню.

  • Інконель 625 | Inconel 625 | AISI 625 | Alloy 625 | EN 2.4856 | DIN NiCr22Mo9Nb | ХН73МБТЮ

    Інконель 625 | Inconel 625

    Інконель 625 | Inconel 625 | AISI 625 | Alloy 625 | EN 2.4856 | DIN NiCr22Mo9Nb | ХН73МБТЮ - це супер-сплав на основі нікелю, що володіє високими характеристиками міцності і стійкістю до підвищених температур. Він також демонструє чудовий захист від корозії та окислення. Входить до групи нікель-хромових сплавів із додаванням ніобію і молібдену.

  • Нержавіюча Сталь AISI S165M (SS 2387) | EN 1.4418 | DIN X4CrNiMo16-5-1 | 08Х17Н5М3

    AISI S165M (SS 2387) | EN 1.4418 | DIN X4CrNiMo16-5-1 | 08Х17Н5М3

    AISI S165M (SS 2387) | EN 1.4418 | DIN X4CrNiMo16-5-1 - корозійно- та кислотостійка м’яка мартенситна хром-нікель-молібденова сталь. Має мартенситно-аустенітно-феритну змішану структуру. Характеризується дуже хорошою стійкістю до корозії в агресивних середовищах, хорошими механічними та ударними властивостями.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 201 | EN 1.4372 | DIN X8CrMnNi18-8

    AISI 201 | EN 1.4372 | DIN X8CrMnNi18-8

    Марка сталі AISI 201 / EN 1.4372 - нержавіюча сталь, що належить до сімейства аустенітних нержавіючих сталей. Вона відрізняється високою міцністю, пластичністю та твердістю. Має дуже низьку теплопровідність. Вироби виготовлені із цієї марки нержавіючої сталі можуть експлуатуватися в досить широкому діапазоні температур. Однією з переваг марки вважається її досить висока стійкість до корозії. Така сталь може перебувати в

    ...
  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 201LN | EN 1.4371 | DIN X2CrMnNiN17-7-5

    AISI 201LN | EN 1.4371 | DIN X2CrMnNiN17-7-5

    AISI 201LN | EN 1.4371 | DIN X2CrMnNiN17-7-5 - це аустенітна нержавіюча сталь із низьким вмістом нікелю, посилена азотом, має гарну стійкість до корозії, міцність при високих температурах і хороші механічні властивості. Це покращена версія AISI 201.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 202 | EN 1.4373 | DIN X12CrMnNiN18-9-5

    AISI 202 | EN 1.4373 | DIN X12CrMnNiN18-9-5

    AISI 202 | EN 1.4373 - марка нержавіючої сталі яка широко використовується. Вона характеризується високою твердістю, міцністю і гарною корозійною стійкістю. Досить добре обробляються у відпаленому стані. Для повної трансформації та теплової обробки матеріал повинен бути розігрітий до температури 1038 °C протягом 30 хвилин, а потім охолоджується до рівня нижче 16 °C.


    ...
  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 203 | S20300

    AISI 203 | S20300

    AISI 203 | S20300 - одна з аустенітних нержавіючих сталей 200-ї серії, що містить високий відсоток хрому та нікелю. Вміст нікелю та хрому робить сплав стійким до багатьох хімічних речовин, включаючи хлор, сірчану та азотну кислоти. Як результат, на нього не впливають екстремальні температури, і він часто використовується в кріогенних системах.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 204Cu | EN 1.4597 | DIN X8CrMnCuNB17-8-3

    AISI 204Cu | EN 1.4597 | DIN X8CrMnCuNB17-8-3

    Це особливий тип нержавіючої сталі який являє собою хромо-магнієву аустенітну нержавіючу сталь. Завдяки добавці міді сталь має кращу формованість, ніж нержавіючі сталі марки AISI 201 та AISI 304. Мідь покращує опір корозії та збільшує стійкість до корозійного розтріскування під напругою у певних середовищах. EN 1.4597 це щось середнє між цінами на нержавіючу сталь серії 200 та 300.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 205 | UNS S20500

    AISI 205 | UNS S20500

    AISI 205 | UNS S20500 - це стандартна аустенітна марка нержавіючої сталі. Її також називають хромо-марганцево-нікелевою сталлю AISI Type 205. Забезпечує приблизно на 30% вищі механічні властивості, такі як межа плинності, ніж традиційна серія 304. Має хорошу здатність до формування і пластичність.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 216 | S21600

    AISI 216 | S21600

    AISI 216 | S21600 - це нестандартна аустенітна нержавіюча сталь 200-ї серії. Її зазвичай називають хромомарганцево-нікелевою сталлю AISI тип 216. Чималий вміст марганцю (Mn = 7,5 - 9,0 %), хрому (Cr = 17,5 - 22,0 %) та 5,0 - 7,0 % нікелю і 2 - 3% молібдену у її складі робить цю сталь однією з кращих з 200-ї серії. Загалом вона характеризується хорошою стійкістю до корозії, високою пружністю, в'язкістю та міцністю.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8

    AISI 301 / AISI 302 | EN 1.4310 | DIN X10CrNi18-8

    Це аустенітна нержавіюча сталь з гарною корозійною стійкістю та зварюваністю. Вона має високу міцність і пластичність. Дуже широко використовується у виробництві пружин, оскільки є високоміцною нержавіючою сталлю.

    Через помірний вміст вуглецю ця марка нержавіючої сталі є досить схильною до сенсибілізації.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 301L : Характеристики Та Хімічний Склад

    AISI 301L

    AISI 301L - це покращена версія AISI 301. Поєднання міцності та пластичності дозволяє цій сталі витримувати серйозні методи формування. Корозійну стійкість можна порівняти з

    ...
  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 301LN | EN 1.4318 | DIN X2CrNiN18-7

    AISI 301LN | EN 1.4318 | DIN X2CrNiN18-7

    Це аустенітна марка нержавіючої сталі AISI 301LN | EN 1.4318 | DIN X2CrNiN18-7 аналогічна аустенітній нержавіючій сталі марки AISI 301L з досить високим ступенем твердості.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 302B

    AISI 302B

    AISI 302B - являє собою аустенітну хромонікелеву нержавіючу сталь, яка має стійкість до окалини при підвищених температурах, що перевищує сталь типу AISI 302. Вона використовується виключно для деталей, які під час експлуатації піддаються впливу високих температур.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 302Cu

    AISI 302Cu

    AISI 302Cu - це аустенітна хромонікелева нержавіюча сталь стандартного класу з додаванням міді до свого складу. Має низький коефіцієнт зміцнення. Рекомендується до застосування там, де потрібні виключно хороші якості холодного формування.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 303 | EN 1.4305 | DIN X8CrNiS18-9 | 12Х18Н9

    AISI 303 | EN 1.4305 | DIN X8CrNiS18-9 | 12Х18Н9

    AISI 303 - це аустенітна корозійно-стійка нержавіюча сталь з додаванням сірки для покращення характеристик різання (сталь з довільною механічною обробкою). Її корозійна стійкість обмежена в кислотних та хлоридних середовищах. При використанні в таких середовищах може виникати точкова або смугова корозія.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 303Cu | EN 1.4570 | DIN X6CrNiCuS18-9-2

    AISI 303Cu | EN 1.4570 | DIN X6CrNiCuS18-9-2

    AISI 303Cu | EN 1.4570 | DIN X6CrNiCuS18-9-2 - це аустенітна хромонікелева нержавіюча сталь із вмістом міді. Завдяки вмісту міді вона забезпечує хорошу корозійну стійкість та оброблюваність. Має хороші адгезійні властивості різання і має високу стійкість до високих температур.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 303Se | S30323

    AISI 303Se | S30323

    AISI 303Se | S30323 - це немагнітна аустенітна нержавіюча сталь, яка не піддається термічній обробці. Вона піддається вільній механічній обробці, спеціально розроблена для демонстрації покращеної оброблюваності. Селен (Se) замінює сірку, забезпечуючи характеристики, що піддаються вільній обробці, і має трохи поліпшену формованість в порівнянні з AISI 303.

Сторінка 1 із 4