Харчова нержавіюча сталь

Харчові

Харчова нержавіюча сталь

Харчова нержавіюча сталь - це спеціальний матеріал стійкий до температурних перепадів, стійкий до окислення,  безпечний при взаємодії з питною водою і харчовими продуктами, не розчиняється, не розкладається і, тим самим, не виділяє в їжу, воду небезпечні, шкідливі, токсичні елементи. Ця сталь міцна, довговічна та стійка до механічних пошкоджень. Такі властивості цієї групи нержавіючих сталей роблять їх практичними у регулярному догляді: очищенні та митті.

Часті питання про харчову нержавіючу сталь


Харчова нержавіюча сталь - це стійкий до окислення матеріал, він безпечний при взаємодії з питною водою і продуктами харчування, не розчиняється і не виділяє в їжу токсичні елементи. Це також робить його практичним у регулярному догляді (легко очищати та мити).

При приготуванні, зберіганні та транспортуванні харчових продуктів потрібно дотримуватися особливих вимоги - від них залежить життя та здоров'я людей. Особливе значення має температурний режим, обробка та технологія які використовуються, тара та упакування. Харчова нержавійка, що біологічно та токсично є безпечною, стійкою до корозії - ідеально підійде для виробництва різного обладнання та ємностей.
Купуючи конкретний виріб чи якийсь матеріал, ми завжди повинні знати, наскільки вони безпечні та відповідають вимогам різних стандартів. Досить часто в стандартах на марочний лад таких нержавіючих сплавів "сталь нержавіюча харчова" окремо не виділяється, а ця продукція просто відноситься до типу загального призначення. Є чимало прикладів такого підходу. Так американський стандарт ASTM A240 / A240M (ASTM це Американське товариство з випробувань та матеріалів) обумовлює вимоги до хромонікелевих корозійностійких сталей для виготовлення посудин під тиском та для загального призначення в тому числі і для харчової промисловості.
Але існує ряд міжнародних стандартів, що поширюються на кінцеві вироби. Такі стандарти обумовлюють хімічний склад та інші параметри кінцевих виробів щодо конкретного застосування. Як приклад можна розглянути стандарт EN 10357 (DIN 11850) «Труби з корозійностійкої сталі для харчової, хімічної та фармацевтичної промисловості». Ним допускається використання для цих цілей лише марок X5CrNi18-10 (аналоги: AISI 304, EN 1.4301), X2CrNi18-9 (аналоги: X2CrNi19-11, AISI 304L, EN 1.4306, EN 1.4307) X2CrNiMo17-12-2 (аналоги: AISI 316L, EN 1.4435).

Обладнання та елементи різних конструкцій у харчовій промисловості на виробництві постійно взаємодіють з агресивним середовищем: миються розчинами які містять сульфамінову кислоту, каустичну соду, а також стикаються з оцтовою кислотою та продуктами бродіння. Все це вимагає того щоб матеріал для приготування їжі повинен бути стійким до корозії, не вступати в хімічні процеси з харчовими продуктами та напівфабрикатами при переробці, виробництві, упаковці та транспортуванні. Такі властивості притаманні далеко не усім нержавіючим маркам сталі, а тільки спеціальним сплавам з особливою системою легування. Виготовлені з харчової нержавіючої сталі предмети мають дуже привабливий зовнішній вигляд та відповідають вимогам гігієни і санітарії. Такі предмети не становлять токсикологічної небезпеки.

На думку багатьох споживачів, існує «нержавіюча» харчова та технічна (нехарчова) сталь. Різниця полягає в їх різному хімічному складі та різних технологічних і експлуатаційних властивостях. Звичайні споживачі вважають, що харчова краще, легше і простіше шліфується або навіть полірується до дзеркального блиску, а у технічної більш матова поверхня і така сталь набагато важче піддається будь-якій обробці. Та насправді межа між цими двома різновидами вельми розпливчаста або ж її зовсім не існує, оскільки з нержавіючої сталі в харчовому секторі випускають далеко не тільки каструлі та столове приладдя.
Трубопроводи та ємності, що працюють в агресивних середовищах або під впливом високих температур, котли під тиском, різучий інструмент та багато іншого - кожен тип продукції пред'являє свій комплекс вимог до вихідного матеріалу.
Завдяки вмісту у складі металу хрому, а його масова частка в деяких марках може досягати аж 27%, нержавіюча сталь харчова має високу стійкість до корозії. Хром забезпечує утворення на поверхні металу захисної оксидної плівки, стійкої до зовнішніх хімічних впливів та іржавіння.
А для ще більшого підвищення корозійної стійкості сталі та несприйнятливості до впливу кислот, солей та лугів до її складу вводять нікель, мідь, титан, молібден та інші легувальні елементи.

Вибір марки нержавіючої сталі для харчової промисловості залежить від умов майбутньої експлуатації та тривалості контактування з готовими продуктами харчування та їх інгредієнтами. Якщо обладнання перебуває у постійній взаємодії з водою, спиртом, дріжджами то потрібно підбирати марки які максимально стійкі до корозії. Усі марки сталі для харчової промисловості є легованими.
Хімічний склад харчової нержавіючої сталі варіюється. Це, в свою чергу, впливає на її фізико-механічні властивості. Як писалося вище, основним легувальним компонентом є хром, який значно підвищує антикорозійні властивості сталей. Нікель також надає корозійної стійкості та збільшує міцність. Титан забезпечує сплаву стабільність при впливі агресивного середовища та стійкість до міжкристалітної та точкової корозії.
Відповідно до своєї структури корозійностійкі сталі поділяють на:
- феритні;
- аустенітні;
- мартенситні;
- дуплексні (аустенітно-феритні) та ін.
І чим складніший за складом метал, тим більш унікальними є його експлуатаційні властивості.

«Нержавійка» харчова цінується за багато численні якості. Крім антикорозійних властивостей, одна з найбільш вагомих це її стійкість до продуктів життєдіяльності бактеріальних та грибкових культур, що важливо для виробництва та зберігання будь-яких продуктів харчування. Виготовлений з неї посуд та приладдя займають гідне місце на кухні кожної господині.
Сучасні зручні та стильні каструлі з товстим дном можуть довго тримати тепло. При їх використанні для приготування їжі продукти зберігають багато корисних мікроелементів. Для індукційних плит також виготовляється посуд з цього якісного матеріалу.
Столові прилади - витончені, з гарним дизайном виготовлені з «нержавійки» служать прикрасою столу. Для професійних наборів використовується аустенітна нержавіюча сталь, що містить 18 - 20% хрому та 8 - 10% нікелю. Такий матеріал є цілковито безпечним та не притягується магнітом і не піддається корозії.
Мартенситна нержавіюча сталь, що містить близько 12 - 14 % хрому марки AISI 420 широко застосовується у виробництві ножів (зокрема кухонних ножів). Однак вона не дуже добре протистоїть корозії при тривалому впливі агресивних середовищ.
До складу феритної марки AISI 430 сталі входить 16 - 18% хрому. Вона використовується для дешевого столового приладдя хоч і вважається технічною як і марка AISI 420.
З нержавіючої сталі виготовляють міцні, зручні та надійні меблі. Для їх виробництва у більшості випадків використовується марка нержавіючої сталі для харчової промисловості AISI 304. Термін служби виготовлених з неї стелажів, столів, мийок, полиць, прилавків та інших конструкцій становить 10 і більше років. Можна застосовувати і інші, дешевші марки, але таке обладнання буде менш стійким до появи корозії.
Користується неабияким попитом кухонне обладнання з нержавіючої сталі. Підставки під пароконвектомат, плити, теплові столи та багато іншого виготовляють із таких харчових марок.

Відповідь однозначна - величезна. В промисловій переробці м'яса та риби, зернових та бобових, фруктів та овочів використовується колосальна за призначенням та конструкцією кількість обладнання. А з корозійностійких марок харчової нержавіючої сталі виготовляються:
- трубопроводи для транспортування та перегонки рідин;
- змійовики та теплообмінні апарати;
- фільтр-преси та преси;
- бочки, фляги, ємності для бродіння та резервуари зберігання для молока, кисломолочних продуктів та меляси;
- сталеві стрічки конвеєрів та транспортерів;
- веретена центрифуг, що фільтрують;
- масло-виробники та жиро-топки;
- вакуум-кристалізатори;
- дозувальні апарати;
- сепаратори;
- пакувальні та сушильні автомати; подрібнювачі та змішувачі;
- тістомісильні машини;
- фаршмішалки;
- розстібні шафи та інше обладнання для м'ясокомбінатів, винзаводів, кондитерських фабрик та ін.

Кожен сплав, що використовується в харчовій промисловості, повинен мати сертифікат відповідності, сертифікат якості та сангігієнічний висновок. Усі види, типи, категорії нержавіючої сталі, незалежно від свого хімічного складу та обробки, повинні відповідати вимогам харчової промисловості та при правильній експлуатації не завдавати шкоди здоров'ю і життю людини.
Харчова нержавіюча сталь - один із найбезпечніших у плані екології матеріалів. Його можна використовувати разом із багатьма іншими матеріалами, наприклад, чавуном, деревом, керамікою, склом, пластиком. Головне - правильно визначитись із вибором марки нержавіючої сталі.

Корозійна стійкість харчової нержавійки, як і будь-якої нержавіючої сталі, забезпечується завдяки високій концентрації хрому. Саме хром сприяє утворенню захисної оксидної плівки на поверхні металу. У складі харчової нержавіючої сталі повинні ще бути наявні такі хімічні елементи як, наприклад, нікель, титан, кобальт, молібден. Додавання таких елементів до складу сталі перетворює звичайну нержавіючу сталь на харчову. Цей комбінований матеріал проявляє надзвичайно високу стійкість до агресивних середовищ та впливів сольових розчинів.

Слід зазначити, що швидко відрізнити харчову нержавіючу сталь від нехарчової за допомогою магніту - це помилковий спосіб. Є марки харчової нержавіючої сталі які магнітні.

Список харчових марок нержавіючої сталі

Список марок нержавіючої сталі, що відносяться до типу харчові. Щоб отримати розгорнуту інформацію про конкретну марку перейдіть за посиланням зі списку.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 316LSi | EN 1.4430 | DIN X2CrNiMo19-12

    AISI 316LSi | EN 1.4430 | DIN X2CrNiMo19-12

    AISI 316LSi | EN 1.4430 | DIN X2CrNiMo19-12 - це аустенітна нержавіюча сталь яка відноситься до групи кислотостійких нержавіючих сталей 300-ї серії. Забезпечує хорошу загальну стійкість до корозії, особливо до корозії в кислотних і хлорованих середовищах.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 316N | S31651

    AISI 316N | S31651

    AISI 316N | S31651 - це стандартна аустенітна марка нержавіючої сталі, що містить молібден. Має чудову здатність до формування та прекрасні зварювальні характеристики. Знайшла досить широке застосування в різних галузях промисловості, архітектурі та транспорті. AISI 316N являє собою незагартовану аустенітну сталь із вмістом вуглецю 0,08%.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 316Ti | EN 1.4571 | DIN X6CrNiMo17-12-2

    AISI 316Ti | EN 1.4571 | DIN X6CrNiMo17-12-2

    AISI 316Ti - аустенітна нержавіюча сталь. Це версія сталі aisi 316 з додаванням до складу титану. Вона відрізняється високим опором сенсибілізації протягом тривалого часу при температурі 550 - 800°C. Застосовується там, де основою вимогою є висока корозійна стійкість за умов підвищеної агресивності.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 317L | EN 1.4438 | DIN X2CrNiMo-18-16-4

    AISI 317L | EN 1.4438 | DIN X2CrNiMo-18-16-4

    AISI 317L / EN 1.4438 / DIN X2CrNiMo-18-16-4 - це низьковуглецева аустенітна нержавіюча сталь. Поєднання в ній хрому, нікелю та молібдену збільшує корозійну стійкість, покращує стійкість до сірчаної, оцтової, мурашиної кислот, хімічну стійкість до лимонної та винної кислот.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5

    AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5

    AISI 317LMN | EN 1.4439 | DIN X2CrNiMoN17-13-5 - аустенітна нержавіюча сталь яка походить та є покращеним аустенітним варіантом сталей марок AISI 316 та AISI 317. Вона з більш високим вмістом нікелю, молібдену та азоту у своєму складі, що значно підвищує стійкість продукту до точкової та щілинної корозії.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 317LN | EN 1.4434 | DIN X2CrNiMoN18-12-4

    AISI 317LN | EN 1.4434 | DIN X2CrNiMoN18-12-4

    AISI 317LN | EN 1.4434 | DIN X2CrNiMoN18-12-4 - це аустенітна нержавіюча сталь, легована азотом, що має ,більш високий вміст азоту, ніж інші звичайні аустенітні нержавіючі сталі. Вона має вищу міцність і міцність на розрив, ніж нержавіюча сталь марки AISI 317L.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 318 | EN 1.4462 | X2CrNiMoN22-5-3

    AISI 318 | EN 1.4462 | X2CrNiMoN22-5-3

    AISI 318 | EN 1.4462 | X2CrNiMoN22-5-3 | 02Х22Н5М3 відноситься до сімейства дуплексних нержавіючих сталей. Вона характеризується чудовим поєднанням корозійної стійкості з міцністю. Міцність приблизно в 2 рази більша, ніж у аустенітних марок, таких як AISI 316L. Сталь ідеально підходить для будівельної промисловості.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 321 | EN 1.4541 | DIN X6CrNiTi18-10

    AISI 321 | EN 1.4541 | DIN X6CrNiTi18-10

    Аустенітна нержавіюча сталь AISI 321 здатна забезпечити відмінну стійкість до окислення та корозії. Вона володіє гарним опором до повзучості. Використовується в основному в деталях та конструкціях, що передбачають постійні та періодичні робочі температури в діапазоні осадження карбіду 427 - 816 ℃.  EN 1.4541 має такі ж корозійні властивості, що й  EN 1.4301 / AISI 304, за винятком покращеної стійкості до міжкристалітної

    ...
  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 321H | EN 1.4878 | DIN X8CrNiTi18-10

    AISI 321H | EN 1.4878 | DIN X8CrNiTi18-10

    AISI 321H | EN 1.4878 | DIN X8CrNiTi18-10 - це аустенітна жаростійка хромонікелева нержавіюча сталь, яка завдяки своїй стійкості до окалини придатна для використання при температурі до 850 °C. AISI 321 H по структурі та якості дуже схожа на сталь AISI 321 і тому має гарну корозійну стійкість.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 329 | EN 1.4460 | S31200 | X3CrNiMoN27-5-2 | 08Х21Н6М2Т

    EN 1.4460 | AISI 329 | S31200 | X3CrNiMoN27-5-2

    Нержавіюча сталь EN 1.4460 | S31200 | X3CrNiMoN27-5-2 Duplex - це кислотостійка аустенітно-феритна сталь, що демонструє дуже хорошу корозійну стійкість, особливо в середовищах, що містять хлор. Вона стійка до впливу хлоридів, точкової корозії, корозії тріщин, корозії під напругою та корозійної втоми.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 330 | EN 1.4864 | DIN X12NiCrSi35-16

    AISI 330 | EN 1.4864 | DIN X12NiCrSi35-16

    AISI 330 | EN 1.4864 | DIN X12NiCrSi35-16 - це високотемпературний жароміцний аустенітний сплав нержавіючої сталі. Він спеціально розроблений для надзвичайної роботи в умовах високої температури та агресивних середовищ. Забезпечує чудову стійкість до окислення та навуглецювання при високих температурах, що робить його придатним для використання в різних сферах застосування.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 347 | EN 1.4550 | DIN X6CrNiNb18-10

    AISI 347 | EN 1.4550 | DIN X6CrNiNb18-10

    Нержавіюча сталь марка AISI 347 / EN 1.4550 / DIN X6CrNiNb18-10 - це аустенітна сталь, яка є стабілізованою версією AISI 304 з додаванням ніобію (колумбій). Ніобій - стабілізуючий елемент. Завдяки йому максимізується головна особливість цієї марки: стійкість до міжкристалітної корозії.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 347H | EN 1.4961 | DIN X8CrNiNb16-13

    AISI 347H | EN 1.4961 | DIN X8CrNiNb16-13

    AISI 347H | EN 1.4961 | DIN X8CrNiNb16-13 - це аустенітна CrNi нержавіюча сталь із додаванням (Nb) ніобію (колумбію). Сталь забезпечує чудову стійкість до міжкристалітної корозії після впливу температур у діапазоні опадів карбіду хрому від 427 °C до 816 °C.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 348 | UNS S34800

    AISI 348 | UNS S34800

    AISI 348 | UNS S34800 - являє собою аустенітну нержавіючу сталь, стабілізовану ніобієм (колумбієм) / танталом. Сплав має відмінну стійкість до міжкристалітної корозії. Цю сталь слід розглядати для застосувань, що перебуватимуть під дією періодичного нагрівання при температурі між 425 ºC - 900 ºC. У складі сталі 18-20% хрому і 9-13% нікелю.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 384 | S38400

    AISI 384 | S38400

    AISI 384 | S38400 - це аустенітна нержавіюча сталь, розроблена для первинного формування в ковані вироби. Одна з найбільш широко використовуваних в промисловості марок дисперсійного твердіння. Незважаючи на те, що м'який і пластичний сплав у стані відпалу в розчині, він здатний набувати високих властивостей після одноразової обробки осадженням або старінням.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 418 | EN 1.4313 | DIN X3CrNiMo13-4 | 05Х13H4М

    AISI 418 | EN 1.4313 | DIN X3CrNiMo13-4 | 05Х13H4М

    AISI 418 | EN 1.4313 | DIN X3CrNiMo13-4 | 05Х13H4М - це мартенситна нержавіюча сталь, розроблена для первинного формування в ковані вироби. Сплав має досить високу базову вартість серед деформованих мартенситних нержавіючих сталей. Крім того, він має досить високу міцність на розрив і помірно високу втілену енергію.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 434 | EN 1.4113 | DIN X6CrMo17-1

    AISI 434 | EN 1.4113 | DIN X6CrMo17-1

    AISI 434 / EN 1.4113 феритна нержавіюча сталь, одна з найбільш широко використовуваних феритних нержавіючих сталей. Додавання до складу молібдену покращує загальну корозійну стійкість цього сплаву та робить його стійким до дії хімічних речовин. Сталь поєднує в собі гарний опір температурі та окисленню. Має хороші механічні властивості.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 439 | EN 1.4510 | DIN X3CrTi17

    AISI 439 | EN 1.4510 | DIN X3CrTi17

    Нержавіюча сталь AISI 439 / EN 1.4510 - це стабілізована без нікелева марка. Вона характеризується високим рівнем стійкості до корозійного впливу та окислення, включаючи морську воду та кислоти високої концентрації. У цієї сталі феритна структура, що забезпечує їй високу стійкість до міжкристалітної корозії. У неї відмінні фізичні та механічні властивості.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 444 | EN 1.4521 | DIN X2CrMoTi18-2

    AISI 444 | EN 1.4521 | DIN X2CrMoTi18-2

    AISI 444 | EN 1.4521 | DIN X2CrMoTi18-2 - це феритна нержавіюча сталь з низьким вмістом вуглецю, молібденом, титаном. Вона має кращу корозійну стійкість, ніж звичайні феритні та аустенітні нержавіючі сталі. Володіє хорошими властивостями твердості, а також має гарну стійкість до сенсибілізації при зварювальних роботах.

    AISI 444 має дуже хорошу

    ...
  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 630 | EN 1.4542 | DIN X5CrNiCuNb16-4 | 07Х16Н4ДБ

    AISI 630 | EN 1.4542 | DIN X5CrNiCuNb16-4 | 07Х16Н4ДБ

    AISI 630 - це мартенситна нержавіюча сталь, що гартується, з високою зносостійкістю, гарною корозійною стійкістю і високою межею плинності. Поєднуючи відмінні механічні властивості і високу корозійну стійкість, AISI 630 може використовуватися в морському середовищі, але в стоячій морській воді вона схильна до щілинної корозії.

Сторінка 3 із 4