Харчова нержавіюча сталь

Харчові

Харчова нержавіюча сталь

Харчова нержавіюча сталь - це спеціальний матеріал стійкий до температурних перепадів, стійкий до окислення,  безпечний при взаємодії з питною водою і харчовими продуктами, не розчиняється, не розкладається і, тим самим, не виділяє в їжу, воду небезпечні, шкідливі, токсичні елементи. Ця сталь міцна, довговічна та стійка до механічних пошкоджень. Такі властивості цієї групи нержавіючих сталей роблять їх практичними у регулярному догляді: очищенні та митті.

Часті питання про харчову нержавіючу сталь


Харчова нержавіюча сталь - це стійкий до окислення матеріал, він безпечний при взаємодії з питною водою і продуктами харчування, не розчиняється і не виділяє в їжу токсичні елементи. Це також робить його практичним у регулярному догляді (легко очищати та мити).

При приготуванні, зберіганні та транспортуванні харчових продуктів потрібно дотримуватися особливих вимоги - від них залежить життя та здоров'я людей. Особливе значення має температурний режим, обробка та технологія які використовуються, тара та упакування. Харчова нержавійка, що біологічно та токсично є безпечною, стійкою до корозії - ідеально підійде для виробництва різного обладнання та ємностей.
Купуючи конкретний виріб чи якийсь матеріал, ми завжди повинні знати, наскільки вони безпечні та відповідають вимогам різних стандартів. Досить часто в стандартах на марочний лад таких нержавіючих сплавів "сталь нержавіюча харчова" окремо не виділяється, а ця продукція просто відноситься до типу загального призначення. Є чимало прикладів такого підходу. Так американський стандарт ASTM A240 / A240M (ASTM це Американське товариство з випробувань та матеріалів) обумовлює вимоги до хромонікелевих корозійностійких сталей для виготовлення посудин під тиском та для загального призначення в тому числі і для харчової промисловості.
Але існує ряд міжнародних стандартів, що поширюються на кінцеві вироби. Такі стандарти обумовлюють хімічний склад та інші параметри кінцевих виробів щодо конкретного застосування. Як приклад можна розглянути стандарт EN 10357 (DIN 11850) «Труби з корозійностійкої сталі для харчової, хімічної та фармацевтичної промисловості». Ним допускається використання для цих цілей лише марок X5CrNi18-10 (аналоги: AISI 304, EN 1.4301), X2CrNi18-9 (аналоги: X2CrNi19-11, AISI 304L, EN 1.4306, EN 1.4307) X2CrNiMo17-12-2 (аналоги: AISI 316L, EN 1.4435).

Обладнання та елементи різних конструкцій у харчовій промисловості на виробництві постійно взаємодіють з агресивним середовищем: миються розчинами які містять сульфамінову кислоту, каустичну соду, а також стикаються з оцтовою кислотою та продуктами бродіння. Все це вимагає того щоб матеріал для приготування їжі повинен бути стійким до корозії, не вступати в хімічні процеси з харчовими продуктами та напівфабрикатами при переробці, виробництві, упаковці та транспортуванні. Такі властивості притаманні далеко не усім нержавіючим маркам сталі, а тільки спеціальним сплавам з особливою системою легування. Виготовлені з харчової нержавіючої сталі предмети мають дуже привабливий зовнішній вигляд та відповідають вимогам гігієни і санітарії. Такі предмети не становлять токсикологічної небезпеки.

На думку багатьох споживачів, існує «нержавіюча» харчова та технічна (нехарчова) сталь. Різниця полягає в їх різному хімічному складі та різних технологічних і експлуатаційних властивостях. Звичайні споживачі вважають, що харчова краще, легше і простіше шліфується або навіть полірується до дзеркального блиску, а у технічної більш матова поверхня і така сталь набагато важче піддається будь-якій обробці. Та насправді межа між цими двома різновидами вельми розпливчаста або ж її зовсім не існує, оскільки з нержавіючої сталі в харчовому секторі випускають далеко не тільки каструлі та столове приладдя.
Трубопроводи та ємності, що працюють в агресивних середовищах або під впливом високих температур, котли під тиском, різучий інструмент та багато іншого - кожен тип продукції пред'являє свій комплекс вимог до вихідного матеріалу.
Завдяки вмісту у складі металу хрому, а його масова частка в деяких марках може досягати аж 27%, нержавіюча сталь харчова має високу стійкість до корозії. Хром забезпечує утворення на поверхні металу захисної оксидної плівки, стійкої до зовнішніх хімічних впливів та іржавіння.
А для ще більшого підвищення корозійної стійкості сталі та несприйнятливості до впливу кислот, солей та лугів до її складу вводять нікель, мідь, титан, молібден та інші легувальні елементи.

Вибір марки нержавіючої сталі для харчової промисловості залежить від умов майбутньої експлуатації та тривалості контактування з готовими продуктами харчування та їх інгредієнтами. Якщо обладнання перебуває у постійній взаємодії з водою, спиртом, дріжджами то потрібно підбирати марки які максимально стійкі до корозії. Усі марки сталі для харчової промисловості є легованими.
Хімічний склад харчової нержавіючої сталі варіюється. Це, в свою чергу, впливає на її фізико-механічні властивості. Як писалося вище, основним легувальним компонентом є хром, який значно підвищує антикорозійні властивості сталей. Нікель також надає корозійної стійкості та збільшує міцність. Титан забезпечує сплаву стабільність при впливі агресивного середовища та стійкість до міжкристалітної та точкової корозії.
Відповідно до своєї структури корозійностійкі сталі поділяють на:
- феритні;
- аустенітні;
- мартенситні;
- дуплексні (аустенітно-феритні) та ін.
І чим складніший за складом метал, тим більш унікальними є його експлуатаційні властивості.

«Нержавійка» харчова цінується за багато численні якості. Крім антикорозійних властивостей, одна з найбільш вагомих це її стійкість до продуктів життєдіяльності бактеріальних та грибкових культур, що важливо для виробництва та зберігання будь-яких продуктів харчування. Виготовлений з неї посуд та приладдя займають гідне місце на кухні кожної господині.
Сучасні зручні та стильні каструлі з товстим дном можуть довго тримати тепло. При їх використанні для приготування їжі продукти зберігають багато корисних мікроелементів. Для індукційних плит також виготовляється посуд з цього якісного матеріалу.
Столові прилади - витончені, з гарним дизайном виготовлені з «нержавійки» служать прикрасою столу. Для професійних наборів використовується аустенітна нержавіюча сталь, що містить 18 - 20% хрому та 8 - 10% нікелю. Такий матеріал є цілковито безпечним та не притягується магнітом і не піддається корозії.
Мартенситна нержавіюча сталь, що містить близько 12 - 14 % хрому марки AISI 420 широко застосовується у виробництві ножів (зокрема кухонних ножів). Однак вона не дуже добре протистоїть корозії при тривалому впливі агресивних середовищ.
До складу феритної марки AISI 430 сталі входить 16 - 18% хрому. Вона використовується для дешевого столового приладдя хоч і вважається технічною як і марка AISI 420.
З нержавіючої сталі виготовляють міцні, зручні та надійні меблі. Для їх виробництва у більшості випадків використовується марка нержавіючої сталі для харчової промисловості AISI 304. Термін служби виготовлених з неї стелажів, столів, мийок, полиць, прилавків та інших конструкцій становить 10 і більше років. Можна застосовувати і інші, дешевші марки, але таке обладнання буде менш стійким до появи корозії.
Користується неабияким попитом кухонне обладнання з нержавіючої сталі. Підставки під пароконвектомат, плити, теплові столи та багато іншого виготовляють із таких харчових марок.

Відповідь однозначна - величезна. В промисловій переробці м'яса та риби, зернових та бобових, фруктів та овочів використовується колосальна за призначенням та конструкцією кількість обладнання. А з корозійностійких марок харчової нержавіючої сталі виготовляються:
- трубопроводи для транспортування та перегонки рідин;
- змійовики та теплообмінні апарати;
- фільтр-преси та преси;
- бочки, фляги, ємності для бродіння та резервуари зберігання для молока, кисломолочних продуктів та меляси;
- сталеві стрічки конвеєрів та транспортерів;
- веретена центрифуг, що фільтрують;
- масло-виробники та жиро-топки;
- вакуум-кристалізатори;
- дозувальні апарати;
- сепаратори;
- пакувальні та сушильні автомати; подрібнювачі та змішувачі;
- тістомісильні машини;
- фаршмішалки;
- розстібні шафи та інше обладнання для м'ясокомбінатів, винзаводів, кондитерських фабрик та ін.

Кожен сплав, що використовується в харчовій промисловості, повинен мати сертифікат відповідності, сертифікат якості та сангігієнічний висновок. Усі види, типи, категорії нержавіючої сталі, незалежно від свого хімічного складу та обробки, повинні відповідати вимогам харчової промисловості та при правильній експлуатації не завдавати шкоди здоров'ю і життю людини.
Харчова нержавіюча сталь - один із найбезпечніших у плані екології матеріалів. Його можна використовувати разом із багатьма іншими матеріалами, наприклад, чавуном, деревом, керамікою, склом, пластиком. Головне - правильно визначитись із вибором марки нержавіючої сталі.

Корозійна стійкість харчової нержавійки, як і будь-якої нержавіючої сталі, забезпечується завдяки високій концентрації хрому. Саме хром сприяє утворенню захисної оксидної плівки на поверхні металу. У складі харчової нержавіючої сталі повинні ще бути наявні такі хімічні елементи як, наприклад, нікель, титан, кобальт, молібден. Додавання таких елементів до складу сталі перетворює звичайну нержавіючу сталь на харчову. Цей комбінований матеріал проявляє надзвичайно високу стійкість до агресивних середовищ та впливів сольових розчинів.

Слід зазначити, що швидко відрізнити харчову нержавіючу сталь від нехарчової за допомогою магніту - це помилковий спосіб. Є марки харчової нержавіючої сталі які магнітні.

Список харчових марок нержавіючої сталі

Список марок нержавіючої сталі, що відносяться до типу харчові. Щоб отримати розгорнуту інформацію про конкретну марку перейдіть за посиланням зі списку.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 631 | EN 1.4568 | DIN X7CrNiAl17-7 | 09Х17Н7Ю

    AISI 631 | EN 1.4568 | DIN X7CrNiAl17-7 | 09Х17Н7Ю

    AISI 631 | EN 1.4568 | DIN X7CrNiAl17-7 | 09Х17Н7Ю - нержавіючий сплав який являє собою мартенситну дисперсійно-твердіючу нержавіючу сталь, яка забезпечує високу міцність і твердість, відмінні втомні властивості, хорошу корозійну стійкість, хорошу формуваність та мінімальну деформацію при термообробці.

  • Нержавіюча Сталь Марка AISI 904L | EN 1.4539 | DIN X1NiCrMoCu25-20-5

    AISI 904L | EN 1.4539 | DIN X1NiCrMoCu25-20-5

    Сталь AISI 904L | EN 1.4539 | DIN X1NiCrMoCu25-20-5 відноситься до супер аустенітних хромонікелевих нержавіючих сталей. Відрізняється підвищеною корозійною стійкістю у сильних агресивних середовищах. Виявляє особливу стійкість у морській воді, має високу стійкість до точкової, щілинної та міжкристалітної корозії.

  • Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4162 | S32101 (2101) | X2CrMnNiN21-5-1

    EN 1.4162 | S32101 (2101) | X2CrMnNiN21-5-1

    EN 1.4162 | X2CrMnNiN21-5-1 - дуплексна нержавіюча сталь яка демонструє найкращу корозійну стійкість. Відрізняється високою стійкістю до розтріскування, кращим опором втоми. Потрібна значно менша площею поперечного перерізу при виробництві виробів. У неї більш висока двофазна стабільність завдяки вмісту Mn.

  • Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4362 | S32304 (2304) | X2CrNiN23-4

    EN 1.4362 | S32304 (2304) | X2CrNiN23-4

    EN 1.4362 | X2CrNiN23-4 - це низьковуглецева та високолегована нержавіюча сталь із вмістом нікелю менше 4%. Сталь має феритно-аустенітну структуру, тому її називають дуплексною нержавіючою сталлю. Загалом двофазний елемент із сплаву нержавіючої сталі має гарний баланс.

  • Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4410 | F53, S32750 | DIN X2CrNiMoN25-7-4 | 03Х24Н6АМ3

    EN 1.4410 | F53, S32750 | X2CrNiMoN25-7-4

    Супер Дуплекс EN 1.4410 | F53, S32750 | X2CrNiMoN25-7-4 - це дуплексна нержавіюча сталь, спеціально розроблена для роботи в агресивних хлоровмісних середовищах. Вона має дуже хорошу стійкість до локальної корозії та корозії тріщин під напругою у поєднанні з високою механічною міцністю.

  • Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4482 | S32001 (2001) | X2CrMnNiMoN21-5-3

    EN 1.4482 | S32001 (2001) | X2CrMnNiMoN21-5-3

    EN 1.4482 | S32001 (2001) | X2CrMnNiMoN21-5-3 - дуплексна нержавіюча сталь високої якості. При правильній термообробці має мікроструктуру, практично рівну пропорції аустеніту та фериту. Ця мікроструктура гарантує, що дуплекс EN 1.4482 набагато стійкіша до корозійного розтріскування під напругою, ніж аустенітні нержавіючі сталі.

  • Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4501 | S32750 | X2CrNiMoCuWN25-7-4 | 02Х25Н7М4

    EN 1.4501 | S32750 | X2CrNiMoCuWN25-7-4

    EN 1.4501 | S32750 | X2CrNiMoCuWN25-7-4 - дуплексна нержавіюча сталь яка володіє відмінними властивостями: ударна в'язкість, висока міцність, корозійна стійкість до великої кількості органічних та неорганічних кислот. Має високу стійкість до сильних лугів і стійка до корозії в ряді не окислювальних кислот.

Сторінка 4 із 4