Харчова нержавіюча сталь
Харчові
Харчова нержавіюча сталь - це спеціальний матеріал стійкий до температурних перепадів, стійкий до окислення, безпечний при взаємодії з питною водою і харчовими продуктами, не розчиняється, не розкладається і, тим самим, не виділяє в їжу, воду небезпечні, шкідливі, токсичні елементи. Ця сталь міцна, довговічна та стійка до механічних пошкоджень. Такі властивості цієї групи нержавіючих сталей роблять їх практичними у регулярному догляді: очищенні та митті.
Часті питання про харчову нержавіючу сталь
Купуючи конкретний виріб чи якийсь матеріал, ми завжди повинні знати, наскільки вони безпечні та відповідають вимогам різних стандартів. Досить часто в стандартах на марочний лад таких нержавіючих сплавів "сталь нержавіюча харчова" окремо не виділяється, а ця продукція просто відноситься до типу загального призначення. Є чимало прикладів такого підходу. Так американський стандарт ASTM A240 / A240M (ASTM це Американське товариство з випробувань та матеріалів) обумовлює вимоги до хромонікелевих корозійностійких сталей для виготовлення посудин під тиском та для загального призначення в тому числі і для харчової промисловості.
Але існує ряд міжнародних стандартів, що поширюються на кінцеві вироби. Такі стандарти обумовлюють хімічний склад та інші параметри кінцевих виробів щодо конкретного застосування. Як приклад можна розглянути стандарт EN 10357 (DIN 11850) «Труби з корозійностійкої сталі для харчової, хімічної та фармацевтичної промисловості». Ним допускається використання для цих цілей лише марок X5CrNi18-10 (аналоги: AISI 304, EN 1.4301), X2CrNi18-9 (аналоги: X2CrNi19-11, AISI 304L, EN 1.4306, EN 1.4307) X2CrNiMo17-12-2 (аналоги: AISI 316L, EN 1.4435).
Трубопроводи та ємності, що працюють в агресивних середовищах або під впливом високих температур, котли під тиском, різучий інструмент та багато іншого - кожен тип продукції пред'являє свій комплекс вимог до вихідного матеріалу.
Завдяки вмісту у складі металу хрому, а його масова частка в деяких марках може досягати аж 27%, нержавіюча сталь харчова має високу стійкість до корозії. Хром забезпечує утворення на поверхні металу захисної оксидної плівки, стійкої до зовнішніх хімічних впливів та іржавіння.
А для ще більшого підвищення корозійної стійкості сталі та несприйнятливості до впливу кислот, солей та лугів до її складу вводять нікель, мідь, титан, молібден та інші легувальні елементи.
Хімічний склад харчової нержавіючої сталі варіюється. Це, в свою чергу, впливає на її фізико-механічні властивості. Як писалося вище, основним легувальним компонентом є хром, який значно підвищує антикорозійні властивості сталей. Нікель також надає корозійної стійкості та збільшує міцність. Титан забезпечує сплаву стабільність при впливі агресивного середовища та стійкість до міжкристалітної та точкової корозії.
Відповідно до своєї структури корозійностійкі сталі поділяють на:
- феритні;
- аустенітні;
- мартенситні;
- дуплексні (аустенітно-феритні) та ін.
І чим складніший за складом метал, тим більш унікальними є його експлуатаційні властивості.
Сучасні зручні та стильні каструлі з товстим дном можуть довго тримати тепло. При їх використанні для приготування їжі продукти зберігають багато корисних мікроелементів. Для індукційних плит також виготовляється посуд з цього якісного матеріалу.
Столові прилади - витончені, з гарним дизайном виготовлені з «нержавійки» служать прикрасою столу. Для професійних наборів використовується аустенітна нержавіюча сталь, що містить 18 - 20% хрому та 8 - 10% нікелю. Такий матеріал є цілковито безпечним та не притягується магнітом і не піддається корозії.
Мартенситна нержавіюча сталь, що містить близько 12 - 14 % хрому марки AISI 420 широко застосовується у виробництві ножів (зокрема кухонних ножів). Однак вона не дуже добре протистоїть корозії при тривалому впливі агресивних середовищ.
До складу феритної марки AISI 430 сталі входить 16 - 18% хрому. Вона використовується для дешевого столового приладдя хоч і вважається технічною як і марка AISI 420.
З нержавіючої сталі виготовляють міцні, зручні та надійні меблі. Для їх виробництва у більшості випадків використовується марка нержавіючої сталі для харчової промисловості AISI 304. Термін служби виготовлених з неї стелажів, столів, мийок, полиць, прилавків та інших конструкцій становить 10 і більше років. Можна застосовувати і інші, дешевші марки, але таке обладнання буде менш стійким до появи корозії.
Користується неабияким попитом кухонне обладнання з нержавіючої сталі. Підставки під пароконвектомат, плити, теплові столи та багато іншого виготовляють із таких харчових марок.
- трубопроводи для транспортування та перегонки рідин;
- змійовики та теплообмінні апарати;
- фільтр-преси та преси;
- бочки, фляги, ємності для бродіння та резервуари зберігання для молока, кисломолочних продуктів та меляси;
- сталеві стрічки конвеєрів та транспортерів;
- веретена центрифуг, що фільтрують;
- масло-виробники та жиро-топки;
- вакуум-кристалізатори;
- дозувальні апарати;
- сепаратори;
- пакувальні та сушильні автомати; подрібнювачі та змішувачі;
- тістомісильні машини;
- фаршмішалки;
- розстібні шафи та інше обладнання для м'ясокомбінатів, винзаводів, кондитерських фабрик та ін.
Харчова нержавіюча сталь - один із найбезпечніших у плані екології матеріалів. Його можна використовувати разом із багатьма іншими матеріалами, наприклад, чавуном, деревом, керамікою, склом, пластиком. Головне - правильно визначитись із вибором марки нержавіючої сталі.
Список харчових марок нержавіючої сталі
Список марок нержавіючої сталі, що відносяться до типу харчові. Щоб отримати розгорнуту інформацію про конкретну марку перейдіть за посиланням зі списку.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 304 | EN 1.4301 | DIN X5CrNi18-10
AISI 304 | EN 1.4301 | DIN X5CrNi18-10 | 08Х18Н10 - це хромонікелева аустенітна сталь. Присутність в ній нікелю у кількості 8 - 10% призводить до того, що аустенітна фаза зберігається при температурах від понижених до 1050 °С. Основною перевагою сталі цього класу є її висока службова характеристика. Вона проявляє міцність, пластичність, корозійну стійкість в більшості робочих середовищ і володіє хорошою технологічністю. Тому
...Нержавіюча Сталь Марка AISI 304Cu | EN 1.4567 | DIN X3CrNiCu18-9-4
AISI 304Cu / EN 1.4567 / DIN X3CrNiCu18-9-4 - це аустенітна нержавіюча сталь яка являє собою аустенітну хромонікелеву нержавіючу сталь із вмістом міді. За винятком додаткового вмісту міді, вона має ті ж властивості, що і нержавіюча сталь AISI 304.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 304H | EN 1.4948 | DIN X6CrNi18-11
AISI 304H | EN 1.4948 | DIN X6CrNi18-11 - це аустенітна марка нержавіючої хромонікелевої сталі з підвищеним вмістом вуглецю, що забезпечує їй підвищену межу міцності та плинності і робить цю сталь більш придатною для використання в умовах підвищених температур.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 304L | EN 1.4306 | EN 1.4307 | DIN X2CrNi19-11
EN 1.4306 | DIN X2CrNi19-11, по суті, є більш високолегованою версією EN 1.4307 | DIN X2CrNi18-9. Через більш високий вміст хрому і особливо більш високий вміст нікелю EN 1.4306 | DIN X2CrNi19-11 є більш корозійностійкою маркою, ніж EN 1.4307 | DIN X2CrNi18-9.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 304LN | EN 1.4311 | DIN X2CrNiN18-10
Нержавіюча сталь марки AISI 304LN / EN 1.4311 / DIN X2CrNiN18-10 являє собою аустенітну нержавіючу сталь із додаванням азоту. Насправді це посилена версія марки AISI 304.
...
Нержавіюча Сталь Марка AISI 304N | S30451
AISI 304N | S30451 - версія нержавіючої марки AISI 304 зміцнена додаванням азотом до свого складу. Це означає, що при порівнянні цих двох марок - AISI 304N має вищу міцність на розрив. Це робить її ідеальним матеріалом для застосувань, де важлива міцність, наприклад, у морському середовищі або у виробничих проектах, які потребують високоміцних матеріалів.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 305 | EN 1.4303 | DIN X4CrNi18-12 | 06Х18Н12
Нержавіюча сталь AISI 305 | EN 1.4303 | DIN X4CrNi18-12 | 06Х18Н12 являє собою хромонікелеву аустенітну нержавіючу сталь з низьким ступенем деформаційного зміцнення через підвищений вміст нікелю. Цей сплав добре підходить для багатоступінної глибокої витяжки без технологічного відпалу. Метал цієї нержавіючої сталі немагнітний в умовах відпалу та холодної обробки і має корозійну стійкість, аналогічну нержавіючої сталі AISI
...Нержавіюча Сталь Марка AISI 306 | EN 1.4361 | DIN X1CrNiSi18-15-4
AISI 306 | EN 1.4361 | DIN X1CrNiSi18-15-4 - це аустенітна нержавіюча сталь, розроблена для первинного формування в ковані вироби. Сплав використовується для деталей, які піддаються впливу гарячої концентрованої азотної або сірчаної кислоти.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 307Si | EN 1.4370 | DIN X15CrNiMn18-8 | 08Х20Н9Г7Т
AISI 307Si | EN 1.4370 | DIN X15CrNiMn18-8 | 08Х20Н9Г7Т - це над-легований, повністю аустенітний нержавіючий сплав. Підходить для зварювання важко зварюваних (мартенситних, дуплексних) аустенітних, низьколегованих або марганцевих нержавіючих сталей. Високий вміст марганцю робить наплавлений метал дуже стійким до гарячого розтріскування з хорошою пластичністю.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 308L | EN 1.4316 | DIN X1CrNi19-9 | 04Х19Н9
AISI 308L | EN 1.4316 | DIN X1CrNi19-9 | 04Х19Н9 - це марка нержавіючої сталі яка являє собою аустенітну нержавіючу сталь, призначену для зварювання (дріт для зварювання) та первинного формування в ковані вироби. Серед кованих аустенітних нержавіючих сталей вона має помірно низьку міцність на розтяг та помірно низьку пластичність.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 309 | EN 1.4828 | DIN X15CrNiSi20-12 | 20Х20Н14С2
AISI 309 | EN 1.4828 | DIN X15CrNiSi20-12 | 20Х20Н14С2 - це аустенітна високолегована нержавіюча сталь із великою кількістю хрому. Вона має дуже високу корозійну стійкість та міцність, ніж інші схожі сталі. По суті, це стандартна нержавіюча сталь яка використовується для виготовлення пічних деталей та інших високотемпературних деталей та компонентів.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 309S | EN 1.4833 | DIN X12CrNi23-13 | 20Х23Н13
AISI 309S | EN 1.4833 | DIN X12CrNi23-13 | 20Х23Н13 - це аустенітна нержавіюча сталь яка забезпечує відмінну корозійну стійкість та термостійкість, а також хорошу міцність при кімнатній температурі. Марка практично ідентична марці AISI 309, крім вмісту вуглецю.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 310S | EN 1.4845 | DIN X8CrNi25-21
AISI 310S | EN 1.4845 | DIN X8CrNi25-21 | 20Х23Н18 (ЕІ417) - це нержавіюча сталь яка має високу механічну міцність та ударну в'язкість. У неї відмінна стійкість до високотемпературного окислення завдяки високому вмісту хрому та нікелю. А завдяки низькому рівню вуглецю знижується виділення карбідів при зварюванні або за високих температур.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 314 | EN 1.4841 | DIN X15CrNiSi25-20
AISI 314 | EN 1.4841 | DIN X15CrNiSi25-20 | 20Х25Н20С2 - це аустенітна нержавіюча сталь яка має чудові характеристики жаростійкості (жаростійка нержавіюча сталь) серед хромонікелевих сталей. Вміст кремнію в ній покращує стійкість до окислення та навуглецьовування.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 316 | EN 1.4401 | DIN X5CrNiMo17-12-2
AISI 316 | EN 1.4401 | DIN X5CrNiMo17-12-2 | 10Х17Н13М2 - це кислотостійка аустенітна нержавіюча сталь яка підходить для використання в агресивних середовищах: фосфорній, азотній, лимонній, молочній, мурашиній, оцтовій кислотах, у присутності лугів – гідроксидів та солей – нітратів, хлоридів, фторидів, аторидів. Також ця марка відмінно показує стійкість до морського середовища та солей.
...Нержавіюча Сталь Марка AISI 316Cb | EN 1.4580 | DIN X6CrNiMoNb17-12-2 | 08Х16Н13М2Б
AISI 316Cb | EN 1.4580 | DIN X6CrNiMoNb17-12-2 | 08Х16Н13М2Б - являє собою аустенітний хромонікелевий сплав нержавіючої сталі, який забезпечує чудову корозійну стійкість та збільшує міцність при підвищених температурах.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 316F | S31620
AISI 316F | S31620 - це низьковуглецева модифікація популярної марки нержавіючої сталі AISI 316. До його складу входять залізо, вуглець, кремній, марганець, фосфор, сірка, хром, нікель та молібден. Додавання молібдену надає AISI 316F кращу стійкість до корозії та точкової корозії, що робить її ідеальною для використання у агресивних умовах.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 316HMo | EN 1.4436 | DIN X3CrNiMo17-13-3
EN 1.4436 - аустенітна нержавіюча сталь. Це покращений та більш витончений варіант марки 316L. Основна відмінність між сортами - концентрація добавок нікелю, молібдену та хрому. Кожен сорт має підвищений вміст молібдену, що значно впливає на стійкість до корозії в кислотах.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 316L | EN 1.4435 | DIN X2CrNiMo18-14-3 | 03Х17Н14М3
Аустенітна нержавіюча сталь AISI 316L / EN 1.4435 - це модифікована нержавіюча сталь з надзвичайно низьким вмістом кремнію та набагато вищим вмістом молібдену. Низький вміст вуглецю у поєднанні з хорошим хімічним балансом (низький вміст кремнію та нікелю близько 14%) робить сплав повністю аустенітним без виділення інтерметалічних фаз.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 316LN | EN 1.4429 | DIN X2CrNiMoN17-13-3 | 03Х17Н13АМ3
AISI 316LN | EN 1.4429 | DIN X2CrNiMoN17-13-3 | 03Х17Н13АМ3 - аустенітна CrNi-молібденова нержавіюча сталь. Висока стабільність та надзвичайно низька проникність. Вміст азоту в ній забезпечує деяке твердіння, підвищуючи мінімальну задану межу плинності порівняно з нержавіючою сталлю типу AISI 316L.
Сторінка 2 із 4