Харчова нержавіюча сталь
Харчові
Харчова нержавіюча сталь - це спеціальний матеріал стійкий до температурних перепадів, стійкий до окислення, безпечний при взаємодії з питною водою і харчовими продуктами, не розчиняється, не розкладається і, тим самим, не виділяє в їжу, воду небезпечні, шкідливі, токсичні елементи. Ця сталь міцна, довговічна та стійка до механічних пошкоджень. Такі властивості цієї групи нержавіючих сталей роблять їх практичними у регулярному догляді: очищенні та митті.
Часті питання про харчову нержавіючу сталь
Купуючи конкретний виріб чи якийсь матеріал, ми завжди повинні знати, наскільки вони безпечні та відповідають вимогам різних стандартів. Досить часто в стандартах на марочний лад таких нержавіючих сплавів "сталь нержавіюча харчова" окремо не виділяється, а ця продукція просто відноситься до типу загального призначення. Є чимало прикладів такого підходу. Так американський стандарт ASTM A240 / A240M (ASTM це Американське товариство з випробувань та матеріалів) обумовлює вимоги до хромонікелевих корозійностійких сталей для виготовлення посудин під тиском та для загального призначення в тому числі і для харчової промисловості.
Але існує ряд міжнародних стандартів, що поширюються на кінцеві вироби. Такі стандарти обумовлюють хімічний склад та інші параметри кінцевих виробів щодо конкретного застосування. Як приклад можна розглянути стандарт EN 10357 (DIN 11850) «Труби з корозійностійкої сталі для харчової, хімічної та фармацевтичної промисловості». Ним допускається використання для цих цілей лише марок X5CrNi18-10 (аналоги: AISI 304, EN 1.4301), X2CrNi18-9 (аналоги: X2CrNi19-11, AISI 304L, EN 1.4306, EN 1.4307) X2CrNiMo17-12-2 (аналоги: AISI 316L, EN 1.4435).
Трубопроводи та ємності, що працюють в агресивних середовищах або під впливом високих температур, котли під тиском, різучий інструмент та багато іншого - кожен тип продукції пред'являє свій комплекс вимог до вихідного матеріалу.
Завдяки вмісту у складі металу хрому, а його масова частка в деяких марках може досягати аж 27%, нержавіюча сталь харчова має високу стійкість до корозії. Хром забезпечує утворення на поверхні металу захисної оксидної плівки, стійкої до зовнішніх хімічних впливів та іржавіння.
А для ще більшого підвищення корозійної стійкості сталі та несприйнятливості до впливу кислот, солей та лугів до її складу вводять нікель, мідь, титан, молібден та інші легувальні елементи.
Хімічний склад харчової нержавіючої сталі варіюється. Це, в свою чергу, впливає на її фізико-механічні властивості. Як писалося вище, основним легувальним компонентом є хром, який значно підвищує антикорозійні властивості сталей. Нікель також надає корозійної стійкості та збільшує міцність. Титан забезпечує сплаву стабільність при впливі агресивного середовища та стійкість до міжкристалітної та точкової корозії.
Відповідно до своєї структури корозійностійкі сталі поділяють на:
- феритні;
- аустенітні;
- мартенситні;
- дуплексні (аустенітно-феритні) та ін.
І чим складніший за складом метал, тим більш унікальними є його експлуатаційні властивості.
Сучасні зручні та стильні каструлі з товстим дном можуть довго тримати тепло. При їх використанні для приготування їжі продукти зберігають багато корисних мікроелементів. Для індукційних плит також виготовляється посуд з цього якісного матеріалу.
Столові прилади - витончені, з гарним дизайном виготовлені з «нержавійки» служать прикрасою столу. Для професійних наборів використовується аустенітна нержавіюча сталь, що містить 18 - 20% хрому та 8 - 10% нікелю. Такий матеріал є цілковито безпечним та не притягується магнітом і не піддається корозії.
Мартенситна нержавіюча сталь, що містить близько 12 - 14 % хрому марки AISI 420 широко застосовується у виробництві ножів (зокрема кухонних ножів). Однак вона не дуже добре протистоїть корозії при тривалому впливі агресивних середовищ.
До складу феритної марки AISI 430 сталі входить 16 - 18% хрому. Вона використовується для дешевого столового приладдя хоч і вважається технічною як і марка AISI 420.
З нержавіючої сталі виготовляють міцні, зручні та надійні меблі. Для їх виробництва у більшості випадків використовується марка нержавіючої сталі для харчової промисловості AISI 304. Термін служби виготовлених з неї стелажів, столів, мийок, полиць, прилавків та інших конструкцій становить 10 і більше років. Можна застосовувати і інші, дешевші марки, але таке обладнання буде менш стійким до появи корозії.
Користується неабияким попитом кухонне обладнання з нержавіючої сталі. Підставки під пароконвектомат, плити, теплові столи та багато іншого виготовляють із таких харчових марок.
- трубопроводи для транспортування та перегонки рідин;
- змійовики та теплообмінні апарати;
- фільтр-преси та преси;
- бочки, фляги, ємності для бродіння та резервуари зберігання для молока, кисломолочних продуктів та меляси;
- сталеві стрічки конвеєрів та транспортерів;
- веретена центрифуг, що фільтрують;
- масло-виробники та жиро-топки;
- вакуум-кристалізатори;
- дозувальні апарати;
- сепаратори;
- пакувальні та сушильні автомати; подрібнювачі та змішувачі;
- тістомісильні машини;
- фаршмішалки;
- розстібні шафи та інше обладнання для м'ясокомбінатів, винзаводів, кондитерських фабрик та ін.
Харчова нержавіюча сталь - один із найбезпечніших у плані екології матеріалів. Його можна використовувати разом із багатьма іншими матеріалами, наприклад, чавуном, деревом, керамікою, склом, пластиком. Головне - правильно визначитись із вибором марки нержавіючої сталі.
Список харчових марок нержавіючої сталі
Список марок нержавіючої сталі, що відносяться до типу харчові. Щоб отримати розгорнуту інформацію про конкретну марку перейдіть за посиланням зі списку.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 631 | EN 1.4568 | DIN X7CrNiAl17-7 | 09Х17Н7Ю
AISI 631 | EN 1.4568 | DIN X7CrNiAl17-7 | 09Х17Н7Ю - нержавіючий сплав який являє собою мартенситну дисперсійно-твердіючу нержавіючу сталь, яка забезпечує високу міцність і твердість, відмінні втомні властивості, хорошу корозійну стійкість, хорошу формуваність та мінімальну деформацію при термообробці.
Нержавіюча Сталь Марка AISI 904L | EN 1.4539 | DIN X1NiCrMoCu25-20-5
Сталь AISI 904L | EN 1.4539 | DIN X1NiCrMoCu25-20-5 відноситься до супер аустенітних хромонікелевих нержавіючих сталей. Відрізняється підвищеною корозійною стійкістю у сильних агресивних середовищах. Виявляє особливу стійкість у морській воді, має високу стійкість до точкової, щілинної та міжкристалітної корозії.
Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4162 | S32101 (2101) | X2CrMnNiN21-5-1
EN 1.4162 | X2CrMnNiN21-5-1 - дуплексна нержавіюча сталь яка демонструє найкращу корозійну стійкість. Відрізняється високою стійкістю до розтріскування, кращим опором втоми. Потрібна значно менша площею поперечного перерізу при виробництві виробів. У неї більш висока двофазна стабільність завдяки вмісту Mn.
Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4362 | S32304 (2304) | X2CrNiN23-4
EN 1.4362 | X2CrNiN23-4 - це низьковуглецева та високолегована нержавіюча сталь із вмістом нікелю менше 4%. Сталь має феритно-аустенітну структуру, тому її називають дуплексною нержавіючою сталлю. Загалом двофазний елемент із сплаву нержавіючої сталі має гарний баланс.
Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4410 | F53, S32750 | DIN X2CrNiMoN25-7-4 | 03Х24Н6АМ3
Супер Дуплекс EN 1.4410 | F53, S32750 | X2CrNiMoN25-7-4 - це дуплексна нержавіюча сталь, спеціально розроблена для роботи в агресивних хлоровмісних середовищах. Вона має дуже хорошу стійкість до локальної корозії та корозії тріщин під напругою у поєднанні з високою механічною міцністю.
Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4482 | S32001 (2001) | X2CrMnNiMoN21-5-3
EN 1.4482 | S32001 (2001) | X2CrMnNiMoN21-5-3 - дуплексна нержавіюча сталь високої якості. При правильній термообробці має мікроструктуру, практично рівну пропорції аустеніту та фериту. Ця мікроструктура гарантує, що дуплекс EN 1.4482 набагато стійкіша до корозійного розтріскування під напругою, ніж аустенітні нержавіючі сталі.
Нержавіюча Сталь Марка EN 1.4501 | S32750 | X2CrNiMoCuWN25-7-4 | 02Х25Н7М4
EN 1.4501 | S32750 | X2CrNiMoCuWN25-7-4 - дуплексна нержавіюча сталь яка володіє відмінними властивостями: ударна в'язкість, висока міцність, корозійна стійкість до великої кількості органічних та неорганічних кислот. Має високу стійкість до сильних лугів і стійка до корозії в ряді не окислювальних кислот.
Сторінка 4 із 4